Stil

BILJKA KOJA RASTE U SRBIJI PUNA JE VITAMINA C: Rusi je ovako pripremaju, ali jedna grupa ljudi ne sme da je jede!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pročitajte šta sve sadrži kiseljak!

Izvor: YouTube/GrowPlants

Kiseljak je samonikla lisnata biljka koja se širom sveta koristi kao ukusno povrće. Može naći kao dodatak u raznim jelima, kao što su supe, čorbe, salate i punjenje za meso ili knedle od testa.

Rusi od kiseljaka prave čorbu, baš kao i Poljaci, a ovako se ona pravi!

Ova biljka je popularno samoniklo lisnato povrće širom istočne Evrope, a proleće je najbolji trenutak za berbu mladih listova. Budite oprezni, mnogi uzimaju kiseljak kao lek za upale ili probleme sa sinusima, ali ne postoje naučni podaci koji bi potvrdili da ova biljka može da se koristi kao lek za takve tegobe.

Kiseljak sadrži tanin, bogat je vitaminom C, ali se ne sme uzimati u preteranim količinama ako imate probleme sa bubrezima, jer može da izazove stvaranje kamena.

Ova supa može se jesti i hladna, i topla, Rusi je često prave, i u Rusiji se naziva skavelja, ili samo skav, a ovo je tradicionalni recept!

Izvor: YouTube/Anna'sCookingChannel

Sastojci:

1 šargarepa
3 krompira
1 kocka pileće supe
3 lista lovora
1 kašika maslaca
500 grama kiseljaka
1 kašika brašna
3 kašike kisele pavlake
Sveži peršun
2 jaja
So, biber

Priprema:

Krompir i šargarepu isecite na kockice, izdinstajte u malo vode a potom dodajte kocku, lovor i nalijte litar vode u šerpu. U odvojenom sudu, kiseljak izdinstajte na maslacu, pa preručite u šerpu sa čorbom. U šolji pomešajte brašno i pavlaku, pa dodajte čorbi. Dobro izmešajte i začinite solju i biberom. Ova supa služi se posuta peršunom, uz režnjeve tvrdo kuvanih jaja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi