Naučnici su zaključili da konzumiranje velikih doza fruktoze može da ometa pravilno funkcionisanje imunološkog sistema, piše časopis "Nature".

Fruktoza ili voćni šećer je monosaharid koji se nalazi u voću, povrću, ali i u drugim biljkama. Svaki šećer goji, pa tako i ovaj... Osim što uziče na liniju,fruktoza remeti i metaboličke procese što je pokazalo jedno istraživanje.

Stručnjaci sa Univerziteta Svonsi, Univerziteta Bristol i Instituta Fransis Krik u Londonu su na miševima proučavali kakav je efekat fruktoze na organizam. Otkrili su da reprogramira ćelijske metaboličke procese, usled čega dolazi do zapaljinski procesa u organizmu.

Istraživanja pokazuju da prekomerna konzumacija fruktoze, prema tome, može da izazove zapaljenske reakcija imunog sistema, što izaziva oštećenje ćelija i tkiva i narušava funkcionisanje organizma u celosti.

Osim toga, pojačana upotreba hrane bogate fruktozom može izazvati giht, jedan oblik artritisa i još jednu neprijatnu metaboličku bolest. Osobe koje teško vare voćne šećere mogu imati probleme sa dijarejom. Voćni šećeri se dugo zadržavaju u debelom crevu, tamo ih napadaju bakterije i dalje izazivaju gasove ili grčeve u stomaku.

Zaključak je da fruktoza povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i pojave oboljenja masne jetre, ističu lekari.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.