REČ STRUČNJAKA

DOKTOR OBJASNIO ZAŠTO UVEK KUPUJE MANJU FLAŠU ULJA: Nije svejedno ni gde ga držite, greška vam može ugroziti zdravlje!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Očuvajte srce i mozak ovako!

Izvor: YouTube/AdamRagusea

Doktor Dru Remzi, psihijatar koji se bavi problemima sa ishranom, rekao je da koristi samo tri vrste masnoće i preporučio kako da ih čuvate i upotrebljavate.

"Postoje mnoge masti koje se koriste za kuvanje, ali ja kod kuće imam samo tri vrste. Uvek ih kupujem u manjim pakovanjima, da ne bi dugo stajala, i držim ih na veoma tamnom mestu kako ne bi oksidirale na Sunčevoj svetlosti", rekao je on.

Maslinovo ulje

Ono što je dobro za srce, dobro je i za mozak, a maslinovo ulje sadrži specijalni fitonutrijent hidroksitirozol, koji štiti krvne sudove kako bi i kardiovaskularni, i nervni sistem optimalno funkcionisali.

"Maslinovo ulje kao okosnica mediteranske dijete štiti organizam od upala, a postoje i studije po kojima umanjuje simptome depresije", rekao je on.

Ekstradevičansko ulje koristite za salate i namaze, a ako želite da kuvate s maslinovim uljem, uzmite rafinisano i nemojte koristiti prejaku temperaturu. Pročitajte i koje ulje je najnezdravije!

Maslac

"Pravi maslac od krava koje su pasle travu nije samo kremast i ukusan, već je i daleko zdraviji od raznih namaza kao što je margarin", navodi on.

Sadrži vitamine i minerale koji igraju važnu ulogu u održavanju moždanih funkcija.

Kokosovo ulje

Ne sadrži trans masti i sastavljeno je od triglicerida srednjeg lanca, koji pomažu ketozu ali i štite od Alchajmerove bolesti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.