Doktor Dru Remzi, psihijatar koji se bavi problemima sa ishranom, rekao je da koristi samo tri vrste masnoće i preporučio kako da ih čuvate i upotrebljavate.
"Postoje mnoge masti koje se koriste za kuvanje, ali ja kod kuće imam samo tri vrste. Uvek ih kupujem u manjim pakovanjima, da ne bi dugo stajala, i držim ih na veoma tamnom mestu kako ne bi oksidirale na Sunčevoj svetlosti", rekao je on.
Maslinovo ulje
Ono što je dobro za srce, dobro je i za mozak, a maslinovo ulje sadrži specijalni fitonutrijent hidroksitirozol, koji štiti krvne sudove kako bi i kardiovaskularni, i nervni sistem optimalno funkcionisali.
"Maslinovo ulje kao okosnica mediteranske dijete štiti organizam od upala, a postoje i studije po kojima umanjuje simptome depresije", rekao je on.
Ekstradevičansko ulje koristite za salate i namaze, a ako želite da kuvate s maslinovim uljem, uzmite rafinisano i nemojte koristiti prejaku temperaturu. Pročitajte i koje ulje je najnezdravije!
Maslac
"Pravi maslac od krava koje su pasle travu nije samo kremast i ukusan, već je i daleko zdraviji od raznih namaza kao što je margarin", navodi on.
Sadrži vitamine i minerale koji igraju važnu ulogu u održavanju moždanih funkcija.
Kokosovo ulje
Ne sadrži trans masti i sastavljeno je od triglicerida srednjeg lanca, koji pomažu ketozu ali i štite od Alchajmerove bolesti.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.