Stil

DR FILGUD RAZBIO SVE ZABLUDE O AUTOFAGIJI: Objasnio i koje greške svi pravimo, a koja hrana je ključ zdravlja

Autor Maja Gašić

Dr Saša Plećević je objasnio šta je najvažnije za pravilnu ishranu.

Izvor: TV Prva/screenshot

Dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, ukazao je na najčešće greške koje prave svi oni koji žele da se hrane zdravo, ali i oslobode suvišnih kilograma.

O autofagiji, režimu koje je postao ekstremno popularan poslednih godina, dr Filgud kaže da to nije novost, da su još naše bake govorile "ako hoćeš da smršaš, preskoči večeru".

"Autofagija nije novitet, još 2016. godine je jedan Japanac dobio nagradu za to. Ali 4 sata da jedete a 20 da ne jedete? Pa za ta 4 sata možete da unesete mnogo više nego što vam je potrebno u toku dana. Ja uvek kažem ljudima da ne jedu posle 19h", kaže dr Saša.

Dr Filgud je ukazao i na jačešće greške koje ljudi prave, a među njima je konzumiranje ceđenih sokova u odnosu na cele plodove.

"Ljudi greše pa jedu složene ugljene hidrate više nego što je potrebne. Da li je je voće iz šećera zdravo? Jeste. Ali, da li jeste zdravo jesti u neograničenim količinama? nije.  Da bi se napravila čaša soka potrebne su 5 pomorandže. a to je količina šećera koja odlazi u masti. A gde su vlakna? Ostala u blenderu. Dobili ste jednu žutu tečnost punu šećera", objašnjava razliku između sokova i voća.

"Ako jedete voće, ta hrana je sat vremena u želucu. Tu su i vlakna, to sve odlazi gde treba - u mišiće, u mozak... Jednostavnije je, zdravije i ekonomičnije. Uvek pjedite voće umesto da ga cedite. "

Šta je to što bi svi mi trebalo da jedmo svakodnevno kako bismo bili zdravi?

"Po meni voće. Za užinu, 1 šaku  badema i lešnika. Malo maslonovog ulja u pripremi jela. Svaki dan treba jesti salatu, po meni bi to trebalo jesti i za doručak i ručak. Osim toga, integralne žitarice, manje masna mesa, mlečne proizvode koji nisu mnogo masni. Svakog dana treba jesti hleb, ali ražani hleb. Nemojte izbegavati hleb. Ono što je dozvoljeno i prošlo sve kontrole i nije opasno, a pomaže zdravlje - to je ključ dobre ishrane. Tako i čokolada, ona je dozvoljena. Ali umereno", napominje dr Filgud.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.