Saveti

DOKTORKA OTKRILA KOJI SUPLEMENT UZIMA PRED SPAVANJE: U spavaćoj sobi uradi još 1 stvar i zaspi kao beba!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Detaljno opisala svoju rutinu pred odlazak na spavanje, koje pomaže kod nesanice!

Ljudi koje muči nesanica se često pitaju kako najbrže zaspati, a postoje zgodni trikovi koji u tome pomažu! Doktorka neurobiologije i autorka knjige "Hakujte svoj mozak" Kristen Vilumir objasnila je koliko u proseku ljudima treba da bi utonuli u san.

Naravno, teško je da sami to izračunate u minut, ali možete otprilike da procenite razliku, da li je to desetak minuta ili više od pola sata. Za to vreme isprobajte trik koji koriste vojnici, a možete da probate i trik s jezikom koji omogućava da zaspite za manje od jednog minuta.

Većini ljudi, kaže ona, potrebno je pet do 20 minuta da utonu u san. Ako pripadate toj grupi, pravi ste srećnici! To je dobar znak da su vaše telo i um bili pripremljeni za odmor, i da vas ne muči previše stvari.

Sve zavisi od vašeg dana i nivoa stresa koji ste doživeli, pa je ljudima ponekad potrebno i do sat vremena da se opuste i zaspu.

"Ako ne zaspite za 20 minuta, to ne znači da ne možete da spavete kvalitetno, nemojte se brinuti ako vam je ponekad potreban i pun sat", rekla je ona.

Ako otprilike izračunate svoje prosečno vreme, biće vam od pomoći u planiranju aktivnosti pre spavanja.

"Kada vam je dan bio stresan, brinuli ste ili ste bili tužni, znajte da je potrebno da odete ranije u krevet da biste dali mozgu i telu vremena da se pripremite. Često nas misli drže budnim, a postoje i suplementi koje možete uzeti za bolji san. Lično, uzimam magnezijum, on poboljšava kvalitet spavanja, opušta nas i potpomaže zdrav ritam sna", rekla je ona.

Vilumirova ima još jedan savet, a to je blago zamračivanje stana sat ili dva pre odlaska u krevet kako bi telo dobilo signal da se bliži vreme za spavanje.

"Ako idete u 22 sata u krevet, prigušite svetlo već oko 20 . Pazite i na temperaturu u sobi, trebalo bi da bude prijatna, da vam ne bude vruće niti zagušljivo", rekla je ona.

Ne propustite ni trik akupunkturiste koji otklanja nesanicu!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.