Stil

2 SIGNALA DA VAM FALI CINK VIDEĆETE U OGLEDALU: Gastroenterolog raskrinkao i mit o skupim suplementima - zaboravite ih!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Prof. dr Vojislav Perišić nabrojao signale da nam nedostaje cink i objasnio zašto su skupi suplementi bespotrebni!

Izvor: TV Prva/screenshot

Profesor doktor Vojislav Perišić gostovao je u Jutarnjem programu Prve i otkrio koje meso je najkvalitetnije, a najzdravije, a govorio je i o suplementima cinka i signalima da ga ne unosimo dovoljno. 

Kako se uzima koji suplement?

"Cink se uzima kao suplement pre jela, jer on i bakar se trkaju za apsorpciju, bakar će zapušiti transportere za cink. Deset miligrama dnevno, jedno jaje je to, 20 grama mesa", rekao je gastroenterolog.

Skupi suplementi nisu idealan izbor, rekao je on, jer količina brendiranih za mesec dana može koštati i do 300 evra, dok u apoteci mogu da vam naprave preparat i da vas košta šest puta manje.

"Za kremu za lice možda važi da je skuplja bolja, ali ako govorimo o cinku, toga nema. Nedostatak ćete primetiti na koži i kosi. Dlaka nije lepa, kosa je krta, a koža se peruta i suva je. Perut, ako je ima mnogo, znak je da nemate dovoljno cinka. Moramo jesti meso, jaja i piti mleko, uvek to kažem", rekao je on.

Da li je bolja kesa voća ili kesa suplemenata vitamina?

"Kesa voća, autoregulacija onoga što će ući u organizam, kada se uzima prirodno je bolje. Ako unosimo više od potrebnog, probićemo crevnu barijeru, ući će više nego što treba i onda imamo problem sa izbacivanjem. Kada jedemo voće, kada su ćelije hipersaturisane, više zdravih sastojaka ne može da uđe", rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi