Profesor doktor Vojislav Perišić gostovao je u Jutarnjem programu Prve i otkrio koje meso bi trebalo jesti.
Ako želimo izbalansirano, zdravo ali i jeftino da se hranimo, ovo su njegove preporuke! Gastroenterolog je ranije objasnio i kako bi trebalo marinirati meso da bi bilo najzdravije.
"Svakog dana mora komad mesa za ručak, može i soja, ali ja soju ne volim. Najkvalitetnije meso, evo da vam kažem, kada uđete u američku mesaru, najviše se jede govedina. A ne teleće, ne juneće. Zašto? Veoma je crveno, to govori o sadržaju gvožđa, a gde ima gvožđa ima i cinka", rekao je on. Pročitajte kako da prepoznate da li su vam "uvalili" mleveno meso pomešano s hlebom!
Perišić je objasnio na šta bi trebalo obratiti pažnju.
"Kada uzmete komad govedine, često tu imate i beličastu masnoću, ona je zdrava, ima vitamin D", rekao je on i dodao da vegetarijanci često imaju problem s manjkom vitamina D, cinka i gvožđa.
"Sinoć sam čitao, oko 40 odsto vegetarijanaca u Velikoj Britaniji ima deficit cinka. A potrebno vam je samo deset miligrama dnevno, pa to je 20 grama mesa", kazao je prof. dr Perišić.
"Govedina je i jeftina, i daleko bolja od svinjetine. Od svinje samo but uzimajte, a kada je sušeno, jedite samo crveni deo. Osim ako je mangulica, tu terajte slobodno", rekao je prof. dr Perišić.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan izgubio u Istanbulu, crno-beli na 2-5: Fenerbahče ostavio crno-bele bez šansi
Teodosić promašio pobedu u Pioniru: Zvezda imala "+14" pa ispustila šampiona Evrope
Završena akcija spašavanja u Novom Sadu - 14 poginulih, troje povređenih, obratio se i Vučić
"Da se rekonstruisala nadstrešnica, ovo se ne bi desilo": Vesić najavio da će utvrditi ko je stavljao pečate i potpise
Crvena zvezda i Partizan izvan plej-of zone: Ovako izgleda tabela Evrolige posle sedam kola