Avokado je bogat nutrijentima i odličan je izvor zdravih masti, ali je ponekad prava muka očistiti ga i izvaditi sočno zeleno meso.
Nutricionistkinja je otkrila da upravo tada mnogi prave grešku, i zapravo bace najzdraviji deo avokada!
Avokado se pravilno čisti tako što ga ukrug zarežete, razdvojite polovine, potom postavite polovinu s košticom na ravnu površinu i "udarite" je nožem kako biste izvadili košticu. Nikako ovo nemojte raditi dok ga držite u ruci jer postoji velika šansa da se posečete!
Nakon što ste izvadili košticu, kašikom vadite meso avokada i tu ćete napraviti grešku, objašnjava nutricionistkinja Džena Goram.
"Najtamniji deo mesa, onaj koji je najbliži kori, sadrži višu koncentrarciju karotenoida, koji imaju moćno antioksidativno dejstvo", rekla je ona.
A upravo taj deo bacamo zajedno s korom, misleći da nije ukusan ili nam je teško da ga izvadimo, a da ne pokidamo koru.
Karotenoidi su važni za odbranu organizma od štete koju nanose slobodni radikali i čine da nam koža blista. Što je avokado zreliji, to mu je boja tamnija i ukus bogatiji. Zato Goramova savetuje da ga jedete kada je već zreo, i obavezno izvadite što više tamnog dela najbližeg kori.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.