Ukoliko vas zamaraju dijete koje zahtevaju brojanje kalorija i potpuno odricanje od omiljene hrane, probajte režim koji ima samo jedno pravilo - umesto namirnica koje utiču na podizanje nivoa šećera u krvi koristite one s niskim glikemijskim indeksom (GI).
Bez nagomilavanja sala
Istraživanje je pokazalo da se dodavanjem proteina, vlakana i dobrih masti hrani "bez koje ne možemo" (kao što je hleb, pa čak i čokolada), postiže neverovatan efekat. Naše telo pretvara loše ugljene hidrate u dobre, odnosno one sa niskim glikemijskim indeksom. Zašto je ovo važno? Zato što se namirnice bogate proteinima, vlaknima i dobrim mastima sporije vare, a samim tim i smanjuju lučenje insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. A ovaj hormon je direktno povezan sa stvaranjem masnih naslaga u telu. Što se insulin više luči, to se salo više taloži. Brojne studije su pokazala da su osobe, koje imaju problema sa regulisanjem nivoa šećera u krvi, uz ovakav režim ishrane oslabile čak za 20 odsto više nego uz neku drugu, klasičnu dijetu.
Osećaj gladi se smanjuje za 81 odsto
Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom se sporije vare, što znači da se duže zadržavaju u našem probavnom traktu i odlažu osećaj gladi. Jedna studija je pokazala da osobe, koje su pet sati nakon obroka baziranog na ovoj vrsti namirnica, unosile čak 81 odsto manje hrane u odnosu na ispitanike koji su jeli namirnice sa viskom glikemijskim indeksom. Dakle, prednost ovakvog režima nije samo što zaustavlja osećaj gladi, već i što na nas deluje tako da imamo utisak da čak jedemo preko svojih mogućnosti!
Dobra i za zdravlje
Uz ovaj režim ne samo da ćete doterati liniju, već ćete i poboljšati zdravlje, pa čak se i podmladiti. Evo kako namirnice sa niskim glikemijskim indeksom utiču na vaš organizam:
- štite zdravlje srca tako što smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Razlog leži u činjenici da ovakva dijeta snižava nivo holesterola više od bilo koje druge.
- uklanjaju akne i bore, a čak za 50 odsto smanjuje pojavu akni.
- čuvaju vid tako što smanjuju rizik od makularne degeneracije, bolesti središnjeg dela mrežnice koja je povezana sa starenjem a predstavlja glavni uzrok slepila kod osoba starijih od 65 godina.
Koje namirnice imaju nizak GI?
Na brzinu pretvaranja ugljenih hidrata u šećer u krvi utiču vlakna, proteini i masti tako što je usporavaju. Hranu koja je bogata ugljenim hidratima koji se sporo vare smatramo niskoglikemijskom. Predstavljamo vam nekoliko zdravih zamena za vaše omiljene visokoglikemijske namirnice.
VISOKOGLIKEMIJSKE:
beli hleb
pečeni krompir
perece, štapići...
krofne
slatkiši
NISKOGLIKEMIJSKE:
integralni hleb
pasta sa malomasnim prelivom i mesom ili sirom
kikiriki
proteinske table
malomasni sladoled sa šumskim voćem