SRBI OBOŽAVAJU OVO JELO, A NAJOPASNIJE JE NA PRAZNIČNOJ TRPEZI! Nutricionistkinja otkrila koliko TAČNO smemo da pojedemo

Srpska nutricionistkinja odgovorila na često pitanje koje imamo oko Vaskrsa!

TV Prva/screenshot

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga pričala je na Prvoj o "opasnostima" praznične trpeze.

Kao što je ranije rekla u intervjuu za MONDO, nutricionistkinja je kazala da obrok obuhvata tri segmenta od kojih je jedan najopasniji za zdravlje i dobru liniju.

Šta su opasne kombinacije na prazničnoj trpezi?

"Klijentima uvek kažem, obrok ima tri dela. Predjelo, glavno jelo i desert, obično je glavno jelo najzdravije. Jedite meso, i puno povrća i sveže salate. Problem su salate, predjela, to je sve masno, kalorično, slano... To je ruska salata ili meze, to je teška hrana", rekla je ona i otkrila dozvoljenu meru omiljenog srpskog predjela.

"Jednu do dve kašike supene ruske salate bi trebalo pojesti. Mora se kontrolisati veličina porcije", rekla je ona.

Koliko jaja smemo da pojedemo, a da nemamo problem?

"Ja bih rekla dva za zdrave osobe, koje nemaju problem sa žuči. Možete dva jaja cela, ali još četiri belanceta. Nemojte više žumanaca od dva, trpeza je svakako puna holesterola kada su praznici", rekla je ona.

Zdrava ishrana znači da uživamo u zdravim namirnicama, ali post je specifičan, uželeli smo se svih namirnica životinjskog porekla.

"Moguće je preterati, zato treba biti umeren. Uvodite jednu po jednu stvar. Ne morate u jednom danu i mleko, i jaja, i meso, i suhomesnato. Sistem za varenje se navikao prethodnih nedelja da nema mnogo posla, morate polako uvoditi mrsne namirnice. Prejedanje prate brojni problemi, gorušica, mučnina, gasovi pa i grčevi. Bićete malaksali i tromi. Budite umereni da ne biste napravili problem i sa varenjem, i sa brojkom kada posle praznika stanete na vagu", rekla je ona.

Pročitajte i kako da znate da li je kuvanom jajetu istekao rok!

(MONDO)