OVAJ ČAJ SVI PIJEMO, A PRAVI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI - ZABRANJEN JE! Dr Voja otkrio i ogromnu grešku s medom i limunom!

Gastroenterolog otkrio koji bi čaj zabranio!

TV Prva/printscreen

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, pričao je na Prvoj o zdravim i nezdravim čajevima. Jedan koji je nazvao zabranjenim skoro svi pijemo!

Profesor Perišić je kazao da postoje čajevi koji imaju bolje dejstvo od sedativa, a da u njih nikada ne treba stavljati med i limun.

"Ne treba piti lekove za smirenje, već piti čaj. U izboru moramo biti pažljivi, ne uzima se tek tako čaj sa police! Trebalo bi videti koji šta nudi, i čemu služi. Na primer, sada je vreme teške hrane i obilnih obroka, iritiramo želudac, popićemo pre i posle gospinog bilja, kantariona, on čuva žučne vodove i želudac", rekao je on.

"Ako hrana nadima, uzećemo nanu koja će nas smirivati, poboljšaće onaj sedativni, hipnotički efekat hrane. Ako jedemo ljuto, ispraćemo usta ili popiti nekoliko gutljaja žalfije. Čajevi se srču, polako se piju, ako pijemo na eks, imaćemo problem sa crevima", rekao je on.

Ranije je otkrio grešku sa sodom bikarbonom koju svi prave i iznenadio javnost kada je ispričao koje mleko je najzdravije i šta kafu "pretvara u otrov", a sada je rekao da u čaj ne treba stavljati med niti limun.

"Samo ako kondicionirate ukus, ako vam ne prija, ali čaj je sam po sebi dobar, pije se bez ičega".

"Kada dolazimo sa puta, hoćemo da budemo bistri uveče, pijemo engleski čaj sa kofeinom, on je kao kafa. Bogat je kofeinom. Naravno, nekoliko kapi mleka stavimo, jer menja ukus. Standardno je u lekarskim sobama, recimo, uvek ima engleskog čaja, mleka i čajnik je tu", rekao je on.

Kantarion, nana i žalfija su odlični, a kamilica ima više efekata, rekao je on.

"Kamilica ima nekoliko dobrih efekata, recimo, ako nemamo temperaturu niti infekciju, ona je odličan sedativ za veče. Popijte uveče i bićete mirni. Ako imate neku upalu, kašljete, kijete, tada je antinflamatorna između obroka. Za smirenje, čaj od lavande! To je idealan čaj za veče, lipa i lavanda umiruju i spuštaju nas nazad na zemlju", rekao je on.

Engleski čaj se pije ujutru ako želite da se razbudite, crni s mlekom, taj je za buđenje, savetovao je profesor Perišić.

Voćni čajevi su, kaže on, dezertni i ne treba ih piti jer nemaju dobro dejstvo, čak mogu da smetaju.

"Ne pomažu ničemu, 12 odsto ne podnosti neskrobne ugljene hidrate koji su u tim čajevima. Stalno se onda nadimaju, i od kamilice dožive nadimanje. Imam takve pacijente, a kada pređu na nanu, bude im dobro. Moramo znati sastav čaja. Voćni su zabranjeni, pređite na crni. Oni su prijatni i ukusni, mirišu ali ne donose ništa bitno", rekao je on.

(MONDO)