NIKAD NE SPREMAJTE OVAKO ĆEVAPE I PLJESKAVICE! Nutricionistkinja otkrila način pripreme koji goji i UNIŠTAVA zdravlje!

Nutricionistkinja objasnila da li je gore spremiti mleveno meso na roštilju ili u tiganju!

YouTube/allthingsbbq

O štetnom dejstvu crvenog mesa, naročito kada je pečeno na roštilju, nutricionisti pričaju godinama unazad. Sada je hrvatska nutricionistkinja Sandra Marić Bulat nabrojala više razloga zbog kojih je hamburger izuzetno štetan, ali je ponudila i zdravija rešenja ako baš ne možete da se odreknete omiljene hrane.

Tipični dvostruki hamburger sa krompirićima daje više od 1.100 kalorija, a ako pijete i gazirani sok, u pljeskavicu ste stavili sir, slaninu ili neki drugi masni dodatak, već ste uneli dnevnu preporučenu dozu kalorija! Ako vam to nije bio jedini obrok dana, višak kalorija telo će skladištiti kao masnoću što je recept za gojaznost.

"Uz burger je najbolje piti vodu, običnu, mineralnu ili vodu sa ukusom. Jedite ga sa salatom i povrćem, a umesto peciva možete ga umotati u list salate, što smanjuje njegovu kalorijsku vrednost. Ako pripremate hamburger kod kuće, smanjite so i povećajte količinu luka i ljute papričice, koji pojačavaju ukus", rekla je ona.

Iako je pljeskavica naša omiljena slana hrana, zapanjiće vas koliko se u njoj nalazi šećera! Hamburgeri s kečapom, pecivo, kukuruzni sirup pa čak i kiseli krastavci mogu značajno povećati sadržaj šećera u ovom slanom delikatesu. Govedina je zdrava, ali je zdravije pojesti burger od ćuretine, kinoe ili bulgura. Oni se mogu i dodati mesu.

"Ove žitarice odlično se vezuju s mesom, a povećavaju količinu zdravih vlakana", rekla je Marić Bulat za "24sata.hr".

Cele žitarice sadrže i vitamine, minerale, a manje soli. Spanać, luk, iseckana paprika, sve su to ukusni i zdravi dodaci pljeskavici ili hamburgeru.

U mesu se često nalaze i zasićene masti, ali i transmasnoće, koje podižu nivo lošeg, a ne dižu nivo dobrog holesterola. Zato nutricionistkinja daje savet o zdravijem načinu pripreme.

"Na roštilju će se masnoće ipak izgubiti u određenom procentu, dok se pečenjem u tiganju veliki deo njih upija u samo meso", rekla je ona.

(MONDO)