Med i polen već vekovima su domaći lekovi za brojne boljke. Stručnjak za apiterapiju i pčelinje proizvode, Žarko Stepanović, otkrio je kako se pravilno uzimaju i čuvaju da ne bi izgubili blagotvorno dejstvo.
Polen je odličan za stomak, anemiju, simptome menopauze i jačanje imuniteta, i za preparate su vam potrebni jednostavni sastojci.
"Veliki je prijatelj želuca, dobar za malokrvnost, menopauzu, imunitet savršeno nadopunjuje. Ljudi obično kažu, grickam par dana zrnca, ali to je beskorisno. Polen se koristi tako što se potopi u med, 200-300 grama pčelinjeg polena u kilogram meda. Svakodnevno to mora da se meša, onda se opne otvore i imate savršeni preparat. Odmah iz hvatača kada se stavi u med, još je bolje", rekao je Stepanović.
"Drugi način, još bolji, je fermentacija sa kiselim mlekom. Jedna supena kašika polena, jedna meda, sa dve supene kašike kiselog mleka, promešajte u šolji. Neka stoji 4-5 sati, pa dodajte jogurtnu vodu, poklopite i ostavite. Ujutru promešajte, popijte trećinu pre svakog obroka, i to je potpuno iskorišćen preparat. Rusi, Amerikanci i Nemci to rade pod niskom temperaturom, ali ovo je najjednostavniji način", rekao je on.
Polen se može kupiti kod svakog pčelara, samo treba voditi računa da se ne uzima odstajali polen. Mora se držati u frižideru da ne bi izgubio moćna svojstva.
"Sve zavisi od načina čuvanja, i med ako se čuva na svetlu, u vlažnoj prostoriji, i on gubi svojstva", rekao je on. Pročitajte i kako da prepoznate pravi med!
(MONDO)