MESO ZA ROŠTILJ NIKADA NE POTAPAJTE U OVAKVU MARINADU: Zbog 2 česta sastojka možete da se otrujete

Veliki je rizik i od pojave bubrežnih bolesti.

MONDO/Goran Sivački

Vreme je roštiljanja i dok se roštilj majstori ponose svojim malim tajnama za savršeno meso, lekari upozoravju na grešku koju mnogi prave. Neki od sastojaka marinade za ćevape i ražnjiće mogu da izazovu probleme sa bubrezima.

Prema rečima lekara, dva sastojka su posebno opasna po zdravlje - sirće i kupovni  majonez.

"Majonez je možda najgora opcija za one koji žele da budu zdravi", upozorila je dijetlog Irina Morozova.

Činjenica je da majonez zagrevanjem počinje da oslobađa mnogo nezdravih masti i supstanci koje bukvalno mogu da otruju telo. Inače, majonez sam po sebi ne može se reći da oiluje korisnim sastojcima. Svi oni pojedinačno, a posebno zajedno mogu izazvati velike zdravstvene probleme.

Sirće nije ništa manje opasno. Izuzetno negativno utiče na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Ako često jedete ćevape marinirane u sirćetu, postoji veliki rizik od oboljenja bubrega, ističu lekari.

Još jedna namirnica, a koja važi za zdrave - kefir, nikako se ne preporučuje za mariniranje mesa. On ometa apsorpciju korisnih proteina i gvožđa iz mesa.

Koja marinada je najbolja?

Lekari i nutricionisti preporučuju da se meso potapa u marinadu koja ne sadrži "kupovne" proizvode. Možete koristiti luk, beli luk, začine iseckane u mlinu za meso ili blenderu. Ovi sastojci će učiniti ćevape i ražnjiće neverovatno ukusnim, a pritom su potpuno bezbedni po zdravlje.