Niko to ne zna

TRIK ZA KOJI VAM NIKO NIJE REKAO, A ČINI LIMUN JOŠ ZDRAVIJIM: Povećava količinu vitamina C i bomba je za imunitet

Autor Maja Gašić

Od sada ćete ga samo ovako koristiti.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Možda niste znali, ali ako zamrznete limun, dobićete mnogo više korisnih supstanci od ovog citrusa nego kada ga koristite u svežem obliku. 

Limun možete da zamrznete na nakoliko načina. Neko zamrzava cele voćke, neko kriške ili nastruganu koru, a ima i onih koji zamrzavaju samo koru.

Zašto je koristan zamrznut limun?

Da li ste znali da se prilikom zamrzavanja sve korisne supstance limuna umnožavaju nekoliko puta? Sve ovo je zbog struktuiranja vitamina C i E. Limunov sok menja strukturu, pa nakon odmrzavanja, telo ga apsorbuje mnogo brže. 

Takođe, zamrzavanjem se limunova kora lišava svih štetnih materija koje su prethodno ušle u nju. Limun se može čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci.

Evo koje su koristi od zamrznutog limuna...

1. Ima više antioksidanasa

Tokom zamrzavanja dolazi do zaustavljanja procesa oksidacije, što znači da se sprečava gomilanje slobodnih radikala. 

2. Pomaže u jačanju imuniteta

Struktuirani sok odmrznutog limuna ljudsko telo lakše i brže apsorbuje, pa tako u prvi plan dolaze nutrijenti kojima obiluje. Vitamin C sprečava razvoj virusa, a takođe pozitivno utiče na imunitet. Takođe, smrznuti limun ima antimikrobna i antivirusna svojstva. Zbog toga se čak može dodati hrani kao mera prevencije.

3. Poseduje antiinflamatorna svojstva

Ako primetite da vas grlo počinje da boli, tada će vam u pomoć doći topla voda sa strugotinama smrznutog limuna.

4. Poseduje diuretička svojstva

Limun sadrži više od 50 odsto vode, što je jedan od razloga zbog čega se smatra jednim od najboljih diuretika. Vlakna, koja se takođe nalaze u smrznutom limunu, blagotvorno deluju na probavni sistem. Da biste osetili efekat ovog citrusa, potrebno je da unesete oko 70 g dnevno.

5. Pomaže da se rešite suvišnih kilograma

Da biste smršali, neophodno je da jedete hranu koja sadrži vlakna. Tu spada i smrznuti limun. Ovaj citrus sadrži i veliki broj korisnih elemenata koji pomažu u gubitku kilograma.

TRIK KOJI VAM NIKO NIJE REKAO, A ČINI LIMUN JOŠ ZDRAVIJIM: Povećava količinu vitamina C i bomba je za imunitet

Tagovi