3 TAJNE JEDNE OD NAJZDRAVIJIH KUHINJA SVETA: Omiljenu namirnicu Srba jedu za DORUČAK, evo kako je pripremaju!

Stanovnici ove zemlje spadaju u najdugovečnije na planeti!

YouTube/Simplymamacooks

Pre više godina, svet je bio oduševljen otkrićem "plavih zona", mesta na našoj planeti na kojima ljudi žive najduže i najzdravije. Mnogi novinari, istraživači pa čak i kuvari pohrlili su u ove zone da bi otkrili svetu šta ovi ljudi jedu, pa dožive kasnu, srećnu i mirnu starost.

Kostarika je jedna od "plavih zona", a njeni najstariji stanovnici kažu da im se ishrana zasniva na ovim namirnicama, jeftinim i lako dostupnim širom sveta.

Ova tropska nacija vodi se filozofijom "pura vida" ("čist život"), a tri vrste namirnica su tajna njihove dijete.

1. Mahunarke

Pasulj, naročito crni pasulj, svakog dana je na trpezi. Bogat je proteinima i vlaknima, lako se priprema a uz dodatak luka, pirinča i paprike postaje omiljeni doručak Kostarike - "gallo pinto". U ovoj zemlji skuvaju pasulj i pirinač, dodaju dinstani luk i papriku i onda to jedu kao prvi jutarnji obrok.

2. Kukuruz

Umesto hleba, stanovnici Kostarike prave tortilje, roskilje i bizkoče od kukuruznog brašna. U vodu koju mešaju s brašnom dodaju i limetu, i na taj način unose vlakna, mangan, fosfor, magnezijum, folat, kalijum i vitamin B.

Pročitajte kako se prave domaće tortilje!

3. Povrće i voće

Sveže, lokalno uzgajano, svakog dana je na tanjiru. Bilo da su u pitanju paprike ili banane, stanovnici Kostarike će barem polovinu tanjira tokom svakog obroka ispuniti ovim zdravim, prilagodljivim namirnicama. Sveže voće i povrće sastavni su deo najzdravijih ishrana na svetu, što je slučaj i sa kostarikanskom.

(MONDO)