Stil

KAKO DA JEDETE SLATKO, A DA SE NE UGOJITE: Nutricionisti otkrili najzdravije zamene – ne dajte da vas prevare u radnjama

Autor Maja Gašić

Teško je odreći se slatkog, a nutricionisti su preporučili najbolje zamene za šećer, a otkrili su i na šta je važno da obratite pažnju.

Izvor: YouTube/Divas Can Cook

Nije lako odreći se šećera i slatkog. Ali, stručnjaci upozoravaju da neke zamene za šećer mogu da nanesu više štete nego koristi onima koji žele da smršaju, a predlažu i one koje su najbezopasnije.

Ako se unosi prekomerno, šećer nanosi veliku štetu našem telu, podsećaju lekari i dijetolozi. Posledice njegove zloupotrebe su gojaznost, dijateza, karijes, dijabetes, vaskularna opstrukcija. Ako ne mkžete da se izborite sa potrebom za slatkim ukusom, bolja opcija su stevija, javorov sirup, melasa, sirupi od agave...

Prema statistikama, najbolji prirodni zaslađivač je stevija - medonosna biljka sa svojstvima 10 puta slađim od šećera. Ističui i da u obrok, žitarice na primer, bi trebalo da se dodaje više od dve kapi ovog ekstrakta.

Umesto štetnije saharoze, javorov sirup sadrži dekstrozu. Međutim, neki proizvođači mu dodaju šećer i boje. Pažljivo pročitajte etiketu i obratite pažnju, trebalo bi da bude boje tamnog jantara.

Melasa - crni sirup, jeste nusproizvod proizvodnje šećera, ali je zdraviji od njega. Najčešće se dodaje konditorskim proizvodima. Preporuka je da koristite melasu od šećerne trske - to je gusta, mutna tečnost.

Sirup napravljen od soka agave ne samo da zamenjuje šećer, već sadrži i puno gvožđa i kalcijuma. Dobro pročitajte sadržaj na pakovanju, treba da piše da sadrži samo sok od agave.