Zdrava ishrana je važna za jak imunitet, ali i održavanje ravnoteže u organizmu koja bi, ako se naruši, dovela do bolesti.
Profesor doktor Borislav Kamenov pričao je o vitaminu D i rekao da je važno uneti ga na prirodan način tokom letnjih dana, kada može da se sintetiše u koži prilikom opreznog izlaganja Suncu. Međutim, podvukao je jednu mnogo važniju stvar!
"Nema svako nedostatak vitamina D, oni koji imaju dobar metabolizam i ne truju se hranom, imaju ispravno stanje organizma, teško će upasti u niske vrednosti", rekao je on a onda zabrinuo sve u studiju objašnjenjem na šta tačno misli kada kaže "trovanje hranom".
"Trovanje je jedna kompleksna stvar, ona zavisi od namirnica ali i individualnosti našeg organizma. Neki ljudi neke namirnice jednostavno ne podnose, a najčešće su to mleko i hleb", rekao je on.
Pročitajte koje mleko je najzdravije, po oceni njegovog kolege profesora Vojislava Perišića.
"Ogroman broj ljudi, ja bih čak rekao oko 50 odsto, ne može da podnese kravlje mleko. Imaju intoleranciju na kazein, i to dovodi do polaganog oštećenja creva. Kada su creva oštećena, kroz njih razni toksini prolaze dalje u organizam i krvotok, izazivajući reakciju od koje može nastati čitav niz bolesti", rekao je on.
Kada je u pitanju hleb, profesor Kamenov je objasnio zašto su žitarice nekvalitetne.
"Mnogi misle da je samo gluten problem, ali nije. Tu su i lektini i druge manje poznate supstance. Problem modernih žitarica, u kojima se gleda da prinos bude što veći, doveo je do toga da onaj 'stari' kvalitet nestane. I mi zbog toga sada imamo sve češće probleme kao što su nadimanje ili gasovi. Ljudi kažu, pojedu parče hleba, kao da imaju kamen u stomaku, to je to", rekao je on.
Pročitajte i koji hleb nikada ne bi trebalo da kupite!
(MONDO)