DA LI SE U SRBIJI MOŽE NAĆI NAJZDRAVIJE MESO? Prevare na svakom ćošku, a stručnjaci otkrivaju kako da ga PREPOZNATE

Konjsko meso je najzdravije, ali čak dve prevare se vezuju za njega. Ne sme da ga prodaje svaka mesara, a negde će vam umesto teletine "uvaliti" upravo ovo meso!

K1/YouTube/AshleyDay

Nedavno je u regionu otkriveno konjsko meso sa deklaracijom teletine, koja važi za najskuplju vrstu mesa. Koliko je zdravo konjsko meso, i da li je moguće da nam ga "podvale" u radnji? Odgovore na ova pitanja daju nutricionistkinja i mesar.

I šta da rade oni koji zapravo žele da kupe konjsko meso? Mesare i kasapnice u Srbiji koje mogu da ga prodaju moraju za to da imaju posebnu dozvolu, i registraciju u APR-u. Ako toga nema, ne možete biti sigurni da su vam prodali konjsko meso.

Razlika između konjskog i telećeg mesa

Najpre, meso starijeg konja biće tamno, ali ako pričamo o ždrebetu, razliku ćete teško uočiti golim okom.

"Teletina i ždrebetina su sličnih boja, to je svetlo-siva, da kažem boja mladog mesa, a konjetina je tamnija, vuče više na crvenkasto, bordo. Velika je razlika, vidi se golim okom", priča mesar Miloš Gajić.

RTS prenosi da je u jednoj mesari zatekao konjsko meso, dobavljeno iz specijalizovanih klanica u Sremskoj Mitrovici. Dnevno prodaju oko dvadeset kilograma, a koliko nam je dnevno potrebno ako želimo važne nutrijente koje sadrži?

Visok je sadržaj proteina u konjskom mesu, pa se dnevno preporučuje 85 grama. Nutricionistkinja Branka Mirković kaže da je ono najzdravije.

"Konjsko meso je ubedljivo najzdravije i njega treba jesti stalno, na vrhu piramide je konjsko meso. Ako baš ne znate da uočite pravu razliku, pogledajte između niti. Ono ima mnogo manje masnoće i slobodno probajte parčence, neka vam daju da probate i videćete koliko je slatko. ", objašnjava Branka Mirković.

Pre četiri godine ispitivani su poluproizvodi od mesa velikog broja proizvođača i ni u jednom nije pronađen DNK mesa koje nije navedeno u deklaraciji. Dakle, teletinu je nemoguće pomešati sa konjetinom, ali je mnogo teže razlikovati je od mesa ždrebeta, zato što imaju sličnu, svetlu boju. I to je bila ta prevara na kojoj su evropski izvoznici i uvoznici mogli mnogo da zarade, jer je teletina i kod njih najskuplje meso, skuplje od ždrebećeg za dvadesetak procenata.

(MONDO)