Ishrana

SVI MISLE DA SU OVE NAMIRNICE ZDRAVE, A MOGU DA NAPRAVE HAOS! Pune aditiva, izazivaju gasove i BOL u stomaku!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Aditivi u hrani bez glutena, koju mnogi smatraju vrlo zdravom, mogu da naprave problem u stomaku.

Izvor: YouTube/Bigger bolder baking

Ako jedete hranu bez glutena, imate celijakiju ili vam jednostavno ne prija, verovatno ste se okrenuli namirnicama na kojima proizvođači ponosno navode da su bez glutena i potpuno bezbedne.

Ali, da li je baš tako? Ljudima koji ne jedu gluten može smetati još nekoliko sastojaka i aditiva, koji će napraviti problem u stomaku kao da ste pojeli parče belog hleba.

Postoje hleb i testenine bez glutena, kao i grickalice, peciva, sve što vam je potrebno da zasitite svoju želju za ovakvom hranom a da ne brinete da će vas boleti stomak ili ćete imati druge neprijatne simptome. Međutim, otvorite četvore oči kada ih kupujete jer neki od njih kriju sastojke koji mogu da vam smetaju.

Krompirov skrob

Nalazi se u mnogim brašnima bez glutena i smatra se zamenom za kukuruzni skrob. Dok jedni kažu da im je ovaj sastojak vrlo prijatan, drugima može da napravi haos u stomaku. Ako ste osetljivi na gluten, pažljivo s krompirovim skrobom, isprobajte i vidite da li će vam izazvati neprijatne simptome. Ako se to dogodi, menjajte brašno.

Ksantan guma

Naziv je čudan, a sastojak vrlo uobičajen, zgušnjava razna jela, sos, prahove koji se koriste za pravljenje obroka... Može da izazove nadimanje, gasove i bol u stomaku ako ste osetljivi na gluten.

Kukuruzni derivati

Koriste se u mnogim proizvodima bez glutena, a najčešći je visokofruktozni kukuruzni sirup, koji pecivima bez glutena daje prijatan, slatkasti ukus. Ne sadrži gluten ali spada u prerađene namirnice koje mogu da smetaju želucu.

(MONDO)