Loša vest!

SVI SU UBEĐENI DA JE OVAKO PRIPREMLJENO MESO ZDRAVO, A NE ZNAJU KOLIKO GREŠE: Ubija sve dobro u njemu i ubrzava starenje

Autor Maja Gašić

Lekari su objasnili koji je najgori način pripreme mesa i zašto, a dali su savete i kako da ga spremite a da ima blagotvoran uticaj na zdravlje.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Od svih načina pripreme namirnica, barenje je možda najmanje popularno. Svi vole kad hrana krcka pod zubima... Ali upravo od toga kako neko jelo spremamo zavisi koliko će zadržati hranljivih materija i imati blagotvorno dejstvo na naše zdravlje.

Nutricionisti su upozorili da pogrešan način kuvanja može svako jelo da učini štetnim po naš organizam. Nije problem samo prženje, ispostavilo se i da se i pečenjem uništavaju hranljivi sastojci u hrani.

Kad je reč o mesu, nutricionisti ističu da i kod prženja i pečenja dolazi do oksidiranja masti i ulja što utiče na pojavu supstanci koje ubrzavaju starenje.

Ako se već meso peče u rerni, svakako je bolje to činiti u plehu obloženom papirom gde nema direktnog dodira hrane sa metalom. Preporuka je i da se ne koristi ulje, nikakva dodata masnoća jer će meso već pustiti svoje "prirodne" sokove i masnoće.

U najzdravije načine obrade mesa spadaju barenje, dinstanje i kuvanje na pari.

MONDO

Tagovi