Američki nutricionisti savetuju da uvrstite papriku u svakodnevnu ishranu jer obiluje neophodnim hranljivim materijama i višestruko je korisna za zdravlje, a ovo posebno važi za one koji pate od srčanih problema.
"Ova namirnica sadrži vlakna, gvožđe i folnu kiselinu, koji su korisni za zdravlje creva, kardiovaskularni sistem i pride, pomažu da se očiste toksini iz tela", kaže nutricionistkinja Loren Minčin.
Osim toga, paprika se smatra odličnim izvorom kalijuma i vitamina A, a koji su dobri za rast kose i noktiju, a takođe pomažu i u ubrzavanju metabolizma.
"Kalijum takođe snižava krvni pritisak i smanjuje zadržavanje vode u telu", rekla je nutricionistkinja Bridžet Zajtlin. "Vitamin A je izuzetno važan za vid. Konkretno, sprečava makularnu degeneraciju."
Crvena paprika bogata je raznim karotenoidima koji pomažu kardiovaskularnom sistemu, podseća Minčin. Žuto-narandžasta sorta sadrži beta-karoten, vitamin C i kalijum, važne za kožu.
MONDO