Stil

OVE NAMIRNICE SU OBAVEZNE POSLE 50. ROĐENDANA! Štite srce i krvne sudove, jačaju imunitet i to nije sve!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Namirnice bogate kalijumom su zdrave, ukusne i jeftine, obavezne su posebno ako imate više od 50 godina!

Izvor: YouTube/Mind Blown Chef

Kalijum je važan u svim uzrastima, ali naročito u zrelom dobu, a evo zbog čega je od vitalnog značaja za zdravo funkcionisanje organizma.

Dovoljan nivo kalijuma u organizmu povezuje se sa nižim rizikom od pojave hipertenzije, moždanog udara i bolesti srca. Kalijum je značajan i za zdravlje kostiju pa se svima nakon 50. godine preporučuje da ga unose više nego inače.

Namirnice bogate kalijumom

Ovaj važni mineral nalazi se u mnogim namirnicama, kao što su kupus, zeleno lisnato povrće, krompir...

Od voća, kalijum ćete naći u pomorandžama, breskvama i suvom grožđu, kao i bananama. Nalazi se i u mlečnim proizvodima, semenkama, crvenom i mesu živine. Ne zaboravite ni proizvode od celih žitarica jer su takođe bogate ovim važnim mineralom.

Mnoge od ovih namirnice odlične su i za varenje, a blagotvorno deluju i na probavni trakt i na taj način jačaju imunitet.

Preporučeni unos kalijuma na dnevnom nivou je 2.600mg za žene, odnosno 3.400mg za muškarce. Važno je da znate da su ovo količine koje je u potpunosti moguće uneti pravilnom, balansiranom ishranom pa nema potrebe da uzimate suplemente ako vam nije laboratorijskom analizom utvrđen nedostatak ovog minerala.

Pročitajte i kako ojačati imunitet ishranom posle 50. rođendana!

(MONDO)