Ako ne smete da pijete kafu, ili samo želite da smanjite svoj dnevni unos, verovatno tražite dobru zamenu za kafu. Opcija na tržištu ima mnogo, od prodavnica do bioradnji, a nutricionistkinja i fitoterapeutkinja Verica Todorović nabrojala je za šta je koja dobra i da li bi neko trebalo da izbegava zamene za kafu.
KAFA OD ŽIRA
Žir se ubraja u superhrane jer sadrži veliku količinu minerala, rekla je ona.
"Bogat je magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, zna se da su to elektroliti koji imaju funkciju balansiranja u našem organizmu. Žir ima i puno proteina, masti i ugljenih hidrata, ali i gvožđa i hroma. Pijte ovu kafu ako imate dijabetes ili anemiju. Ako smo nervozni ona nas umiruje, ako imate nesanicu ili nemirne snove se pije pred spavanje za razliku od oblične kafe koja ima kofein", rekla je ona.
"Žir se dosta koristi u Nemačkoj, i Italijani ga vole. Priprema se kao domaća kafa, imamo različitih receptura u zavisnosti od toga kako spremate domaću, ja lično stavljam u hladnu vodu, stvar je to ukusa. Bitno je da na decilitar vode stavimo tri kafene kašičice, stavlja se malo više od obične kafe. Ja preporučujem da zasladimo medom, onda stavimo kokosov šećer, organski, koji ima i minerale i vitamine i nizak glikemijski indeks, bolji je od belog. Nećemo uneti kofein, smiriće nas i imaćemo miran i lep san", rekla je ona.
Mleveni žir može da se koristi u ishrani, kao dodatak brašnu, u razmeri od 20 odsto žira na 80 odsto drugog, "običnog" brašna.
"Preporučila bih pravljenje namaza od žira, stavlja se 100 grama meda i 100 grama žirovog brašna. Ovo je odlično za mame, da deci daju za doručak, namazano na parče hleba", rekla je ona.
KAFA OD CIKORIJE
Sadrži važan prebiotik koji se inače uzima u formi suplementa, slađa je i preporučuje se dijabetičarima.
"Kafa od cikorije u sebi sadrži inulin, prebiotik, koristan za dobre bakterije, uništava one loše. Dobar je ako imate povišen šećer jer kontroliše nivo glikemije u hrani i fantastično je još kod inulina to što nam poboljšava apsorpciju kalcijuma", rekla je ona.
"Ona je slađa od obične kafe, sama po sebi jer je inulin ugljeni hidrat. Ko pije slatku, ne mora da pošećeri. Takođe može pred spavanje da se pije, samo trudnice ne bi trebalo da je koriste, u zavisnosti od trenutnog stanja", rekla je ona.
KAFA OD LEBLEBIJE
"Italijani dosta koriste leblebije, imaju kremastu teksturu, vitamine B grupe, minerale, regulišu i snižavaju loš holesterol. Nemaju gluten, ali imaju purin u sebi pa se kafa od leblebije ne preporučuje onima koji imaju povećanu mokraćnu kiselinu, pesak ili kamen u bubregu. Neće im biti ništa ako popiju jednu, dve nedeljno ali ne bi trebalo češće. Leblebije imaju i dosta gvožđa i magnezijuma", rekla je nutricionistkinja.
Ječam i raž se, pečeni i samleveni takođe se mogu koristiti kao zamena za kafu.
"Oni sadrže gluten, dobra su zamena za kafu jer su žitarice i trebalo bi da ih unosimo, imaju minerale, vitamine i sumpor", rekla je ona.
(MONDO)