Stil

OVE ZDRAVE NAMIRNICE ČESTO JEDEMO I KAD SE POKVARE, A DA TOGA I NISMO SVESNI: 1 sastojak ih čini opasnim po zdravlje

Autor Maja Gašić

Koliko su užegle namirnice opasne po zdravlje i kako da ih prepoznamo?

Izvor: Shutterstock

Verovatno u ostavi ili nekoj komodi čuvate sve sastojke za kuvanje, počev od brašna i pirinča, pa sve do začina. Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji jedna namirnica o kojoj bi posebno trebalo da povedete računa kako je čuvate. Rizik da ova hrana postane užegla ako se nepravilno čuva je ogroman! Ne samo da će tako promeniti ukus, već može dovesti i do zdravstvenih problema.

Nerafinisano, integralno brašno od celog zrna nikada ne bi trebalo da čuvate u ostavi ili komodi u kojoj držite i ostale namirnice, ističu stručnjaci. Ova vrsta brašna je sklona tom da brzo užegne, što znači da će se pokvariti mnogo brže ako se ne čuva na hladnom mestu. 

"Kada se zrna samelju, njihova unutrašnjost je izložena vazduhu“, kaže za "The Chicago Tribune" dr Harold Mekgi. "Cele žitarice sadrže klice i mekinje, od kojih su oba bogata uljima koja su posebno sklona oksidaciji i užeglosti. Tako da će se u brašnu od celog zrna mnogo brže izgubiti ukus u brašnu od celog zrna u poređenju sa rafinisanim brašnom", objasnio je on. Ovu hranu bi trebalo držati na hladnom mestu kada se pakovanje otvori.

Inače, svu hranu koja se priprema od ove namirnice (kolače, krekere) trebalo bi držati u frižideru ili nekom drugom dobro ohlađenom mestu. Ulja koja se nalaze u ovim namirnicama takođe su sklona tome da brzo užegnu, posebno ako se koriste polinezasićena ulja, kao što su ono od oraha ili maslinovo. 

"Zdrave" kupovne grickalice često sadrže ove sastojke, što je razlog što ih smatramo nutritivno boljim od onih pripemljenih od rafinisanog belog brašna i zasićenih ili trans masti. Ali, iako su možda bolje za naše telo, njihov rok trajanja je znatno kraći od grickalica koje koriste rafinisano brašno i biljna ulja.

Deo problema je u tome što su se mnogi navikli na ukus i miris užeglog. Stručnjaci kažu da je jedan od načina da smanjite rizik od konzumiranja užegle hrane "treniranje nosa" da prepozna njen miris.

"Došli smo do toga da pretpostavljamo da je užegao ukus normalan", kaže Mekgi, "Jer je često to ukus na koji smo navikli".

Što se tiče uticaja na zdravlje, prisutnost mutagenih agenasa u užegloj hrani može da stvori predispoziciju za rizik od pojave raka debelog creva i ozbiljnijih problema sa probavnim traktom.

Dakle, na šta treba da pazite? Specijalista za integrativnu medicinu, doktor Endrju Vajl, rekao je za "The Chicago Tribune" da užegla hrana često odaje "miris uljane boje", pa čak i kada je najmanje "pokvarena".

"Laneno ulje je osnova uljane boje. Veoma je nezasićeno i tako brzo oksidira kada je izloženo vazduhu", objašnjava on.

MONDO

Tagovi