Ishrana

ZDRAVA NAVIKA KOJA IZAZIVA GOJENJE! Nutricionisti je PREPORUČUJU a zbog nje obim struka samo raste, evo i zašto!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zdrava navika koja izaziva gojenje je sasvim neočekivana, a čuli smo bezbroj nutricionista kako je preporučuju!

Izvor: Shutterstock/NewAfrica

Ako pokušavate da smršate, sigurno ste se načitali saveta nutricionista. Kontrola veličine porcija, namirnice koje bi trebalo izbegavati, najzdravije i najgore dijete, sve su to stvari o kojima svakog dana slušamo u pokušaju da dostignemo željenu kilažu, pa neke od njih i primenjujemo.

Nutricionisti stalno savetuju zdravo "grickanje" tokom napada gladi, ali mnogi od njih zaborave da pomenu da ono takođe može izazvati gojenje!

Da se ne lažemo, retko ko će grickati krastavac i zelenu salatu kada ima napad gladi na dijeti, već će posegnuti za "jačim" namirnicama koje nutricionisti hvale

To su proizvodi od žitarica celog zrna, suvo voće, ili orašasti plodovi. Ali postoji razlog zašto su ove namirnice predviđene samo za grickanje, a ne za čitave obroke.

Proizvodi od celog zrna puni su ugljenih hidrata, dok su orašasti plodovi prava "bomba" masnoće. Da, u pitanju su zdrave masnoće, ali i dalje ih ne treba unositi u ogromnim količinama. A suvo voće, koje je zasitno i pomaže varenje, prepuno je šećera.

Ako pokušavate da grickanjem izdržite do sledećeg obroka na dijeti, imajte u vidu da su preporučene količine ovakvih namirnica vrlo male - svega 20 do 30 grama po porciji.

(MONDO)