Visok nivo holesterola povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. U odnosu na težnu i učestalost problema, lekar će po potrebi prepisati tablete, ali nivo ovih masnoća svakako će se smanjiti promenom ishrane i načina života.
Dijetetičar i nutricinista Rob Hobson naveo je jednu zdravu namirnicu, koja ne samo da smanjuje nivo holesterola u krvi, već imaju i druga korisna svojstva. Reč je o kruški. Hobson je objasnio da kruška sadrži veliku količinu rastvorljivih vlakana poznatih kao pektin.
"Ova vlakna se u crevima pretvaraju u supstancu nalik gelu, a zatim se vezuju za holesterol i izlučuju se iz tela", rekao je Hobson.
Nutricionista je istakao i da su naučnici sproveli veliki broj studija o pektinu koje su dokazale njegovu sposobnost da snižava nivo holesterola. Ova supstanca se ne nalazi samo u kruškama, već i u drugom voću, kao što su jabuke i citrusi.
Osim toga, kruške su bogate antioksidansima koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala. U studiji objavljenoj u "Current Developments in Nutrition", naučnici su objasnili i da ovo voće može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
MONDO