Gurmanluci

POSNA SARMA JE PITANJE OKO KOJEG SE U SRBIJI LOME KOPLJA! Evo šta kažu profesionalni kuvari, a vi glasajte u ANKETI!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li je posna sarma stvarno - sarma? Jedni kažu da jeste, drugi da nije, a vi?

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sarma je neizostavni deo svečane trpeze u Srbiji, bilo da slavimo slavu, Novu godinu ili nešto treće. Sarma je omiljeno jelo kod nas, ali pošto mnogi Srbi poštuju i zimski post, osmišljena je i posna verzija sarme da se ne bi odricali omiljenog jela.

Ali mnogi kažu - ako je posna, to nije sarma. Kako može da bude ako nema fino isprženo mleveno meso, pa slaninicu ili drugi suhomesnati proizvod koji će dati onu prepoznatljivu aromu? Evo šta kažu kuvari!

"I u restoranu smo imali istu takvu polemiku u timu, gde smo većali da li ćemo uvesti nešto, da kažem, vegansko u meni. Prolazi čak i bolje nego neka jela koja sadrže meso", rekao je na Prvoj kuvar Zdravko Štrbac.

Recept za posnu sarmu deluje jednostavno - u lišće kupusa umotate pažljivo odabrane sastojke, a vodite računa da su bogati proteinima da biste dobili kompletno jelo.

"Uglavnom se koriste sojine ljuspice, mi radimo i sa bazama od pasulja zbog proteina, struktura se vezuje sa heljdom, pirinač je naravno neizbežan. Koristimo i kelj, pa ulje", rekao je on.

Da li je za pripremu posne sarme potrebno umeće?

"Samo je poenta u izboru i načinu obrade, kao i pravilnom kombinovanju namirnica. Poenta je da kombinujemo biljne proteine, jer su namirnice mesnog porekla kompletnije aminokiselinama. Unesemo samo enzim da lakše svarimo, iz salate, i to je to. A ovde imamo kombinacije, samo je važno da nadomestimo proteine i da ukombinujemo namirnice. U suštini, mi sarmu vezujemo za oblik, a tek onda dolazi do umeća i dobijamo vrhunsko jelo", rekao je kuvar Stefan Gudurić.

A šta vi kažete?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

(MONDO)

Tagovi