Kombinacija jaja sa nekim drugim namirnicama može i te kako da bude štetna za organizam. Jaja su bogata proteinima, vitaminima i mineralima, ali sve ove hranljive materije ćete uneti u telo samo ako znate kako da ih iskoristite. Pogrešna kombinacija namirnica može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su umor, mučnina, pa čak i bolesti creva.
Jaja mogu da se pripreme na nekoliko načina, a nedavno je nutricionistkinja otkrila i koji je najbolji, odnosno koji najmanje teško "pada" našem želucu, ali veoma je važno i sa kojom hranom ih jedete.
Mnogi ih najčešće konzumiraju ujutru, za doručak, što znači da ih kombinuju sa kafom, čajem, mlečnim proizvodima, mesnim prerađevinama... Ali ovo nije najbolji izbor.
Saznajte kojih 5 namirnica nikako ne treba upariti sa jajima!
1. Slanina
Mnogi ljudi vole kombinaciju jaja i slanine. Međutim, ona će najverovatnije učiniti da se osećate tromo i "teško" tokom celog dana. Jaja i slanina su bogati mastima i proteinima, što uzrokuje brz nalet energije, ali i njen strmoglavi pad.
2. Šećer
Aminokiselina prisutna i u jajima i u šećeru se oslobađa i postaje toksična za ljudsko telo, jer može da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka. Ovo se prvenstveno odnosi na termički neobrađenu kombinaciju.
3. Sojino mleko
Kombinacija sojinog mleka i jaja može da stvori probleme sa apsorpcijom proteina u telu. Zato je najbolje izbegavati miks ove dve namirnice.
4. Čaj
Ovo je najpopularnija kombinacija, a ujdno i najgora jer nanosi štetu organizmu više od bilo koje hrane. Može da dovede do zatvora, ali i nekih ozbiljnih oštećenja creva i organa za varenje.
5. Banana
Ako ste pojeli bananu, onda nikako nemojte posle uzimati jaja. I obrnuto. Ova kombinacija je loša za organizam, stvara brojne probleme sa varenjem i osećaj "težine" u stomaku.
MONDO