Jaja su jeftin, lako dostupan i vrlo prilagodljiv sastojak. Od jednostavne a omiljene kajgane, do raznih komplikovanih jela, praktično ne postoji obrok u koji ne možete da ubacite i jaja.

Mnogi znaju da su jaja dobar izvor proteina, ali većina ne zna zašto su jaja toliko važna. Objasnićemo vam!

Jaja su među najboljim prirodnim izvorima kolina, esencijalnog nutrijenta koji pomaže u sintezi DNK, proizvodnji neurotransmitera koji pomaže pamćenje, kontroliše raspoloženje i rad mišića, i obavlja još funkcija vezanih za nervni sistem.

Kolin pomaže telu da izbaci loš LDL holesterol, tako što učestvuje u stvaranju supstance u jetri koja ga rastvara. Ako ne jedete dovoljno jaja, moguće je da vam se holesterol taloži u jetri.

Jedno veliko kuvano jaje sadrži oko 145 miligrama kolina, a preporučena količina za odrasle je 402 miligrama za muškarce, odnosno 278 za žene. Jaja su po količini ovog nutrijenta odmah iza goveđe džigerice.

Sadrže i vitamine A, D, E i K, kao i više vitamina iz B niza.

(MONDO)