OVA HRANA OBNAVLJA ORGANE POPUT ČAROBNOG ŠTAPIĆA: Sadrži sastojke koji popravljaju oštećene ćelije i štite od bolesti

Ljudski organizam ima sposobnost da se regeneriše, a evo koja hrana obnavlja organe.

Bojan Zivkovic/Shutterstock.com

Kada je imunitet narušen, stradaju svi organi, celo telo. Srećom, naš organizam ima sposobnost obnavljanja, ćelije se regenerišu, a ključno za ovaj proces jesu zdrave navike: redovna  fizička aktivnost, izbalansirana ishrana i umerenost ili, još bolje, odvikavanje svega štetnog što narušava zdravlje - poput cigareta, alkohola...

Poznato je da određene namirnice mogu da podstaknu ove procese, a lekari su izdvojili određenu hranu koja pomaže da se obnove određeni organi, tkiva, hormoni i ćelije u telu: 

Nervi

U studiji iz 2010. otkriveno je da kombinacija borovnica, zelenog čaja i karnozina (nalazi se u svinjetini, junetini, ribi) podstiče regeneraciju neurona. U druge supstance koje regenerišu nerve spadaju kurkuma, apigenin (jedinjenje u povrću kao što je celer), ženšen, crvena žalfija, matični mleč, teanin, pa čak i kafa (trigonelin).

Jetra

Jedinjenje koje sadrži sladić, glicirizin, stimuliše regeneraciju mase i funkcije jetre. Druge supstance koje popravljaju jetru uključuju karvakrol (isparljivo jedinjenje u origanu), kurkuma, korejski ženšen, vitamin E.

Beta ćelije

Eksperimenti su dokazali da određene supstance regenerišu beta ćelije koje proizvode insulin. U ove sastojke spadaju vitamin D, kurkuma, arginin (crveno meso, soja, jaja, morski plodovi, susam), avokado, berberin (koji se nalazi u gorkim biljkama kao što ježutika), blitva (zeleno lisnato povrće), kukuruzna svila, stevija.

Hormoni

Da, postoje prirodni stimulansi lučenja. Kada se kombinuje sa hranom koja podržava funkciju žlezde, vitamin C (paprika, kelj, kivi, brokoli, jagode, pomorandže, grašak) može biti odličan dodatak ili alternativa terapiji zamene hormona.

Srčane ćelije

Jedno istraživanje pokazuje da postoje jedinjenja koja regenerišu srčano tkivo, a to su resveratrol, sibirski ženšen, ekstrakt crvenog vina, N-acetil-cistein (ovsene pahuljice, svinjetina, piletina, pšenične klice, mladi sir).

Hrskavica, zglobovi i kičma

Kurkuma i resveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada) ubrzavaju oporavak od povreda kičmene moždine. Kod degenerativnih bolesti zglobova, riblje ulje, kopriva i vitamin E smanjuju potrebu za analgeticima i poboljšavaju simptome.

MONDO