Na stanje bubrega i njihovo zdravlje, kao i kod većine organa, utiče ishrana, a stručnjaci upozoravaju da tri namirnice posebno negativno utiču na ovaj organ. Loša vest jeste da su sve u Srbiji uzuzetno popularne i rado se jedu...

Crveno meso i prerađevine

Da ne biste oštetili bubrege, ne bi trebalo da jedete više od tri porcije crvenog mesa nedeljno. Visok unos crvenog mesa povezan je sa terminalnim stadijumom bubrežne bolesti (ESRD), prema studiji objavljenoj u "Journal of the American Society of Nephrology". Stručnjaci preporučuju da iz ishrane izbacite i prerađevine od svinjetine. U obimnoj analizi koja je obuhvatala 23 studije, konzumacija salame, šunke, slanine i kobasica povećava rizik od razvoja maligniteta bubrega.

Krompir

Ubedljivo najpopularnija namirnica ne samo kod Srba, već svuda u svetu. Međutim, sa ovim povrćem treba biti oprezana ukoliko imate neku bubrežnu tegobu. Ovo povrće je bogato kalijumom što negativno utiče na osobe koje imaju uznapredovalu hroničnu bubrežnu bolest. Ispostavilo se bubrežni pacijenti koji su imali veliku kolčičinu kalijuma u ​​serumu ranije su umirali od onih kod kojih je nivo ovog minerala bio niži.

Gazirana pića

Prema istraživanju, konzumiranje gaziranih sokova u velikoj meri oštećuje bubrege. Stručnjaci su otkrili da je kod onih koji su pili više od četiri ovakva soka svake nedelje znatno veći rizik da će se razviti hronična bubrežna insuficijencija.