Ako vam je bilo čudno što su Hrvati izmislili novu reč za omiljeni specijalitet većine Srba - ćevape, a koje su nazvali "mljevenici", sigurno vas je iznenadila njihova nova kovanica "ćevarci". Reč je o ćevapima punjenim čvarcima (takođe omiljenom specijalitetu u našej zemlji).
U naselju Draganovec, nedaleko od Koprivnice, na meniju jednog izletišta u vlasništvu Siniše Nemeca, našli su se ćevarci, a ako ste se pitali kako se ovaj specijalitet sprema, evo i recepta!
Sastojci:
- 200 g mlevenog mesa začinjenog za roštilj
- po potrebi duvan čvaraka
Priprema:
Od mesa napravite loptice, pa ih pritisnite dlanovima i oblikujte mini pljeskavice. Po sredini poređajte duvan čvarke i uvijte u rolnice. Krajeve malo ušuškajte, da "punjenje" ne izađe napolje. Pecite na gril tiganju (ili roštilju, ako ste u prilici), sa svih strana da lepo porumene, bez ulja, jer će čvarci već pustti svju masnoću...
Služite uz kajmak (ako baš volite gurmansko) ili uz svežu salatu!
MONDO