Omiljena u Srbiji

NEĆETE VEROVATI ŠTA SE DEŠAVA AKO POJEDETE 1 KROMPIR SVAKOG DANA: 5 neočekivanih koristi od hrane koju Srbi obožavaju

Autor Maja Gašić

Uprkos uvreženom mišljenju da goji, krompir je zapravo dobar za mršavljenje!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Krompir sadrži mnogo zdravih hranljivih materija, a uprkos uvreženom mišljenju da je zbog skroba kaloričan, što zapravo nije. Pitanje je samo na koji način ga jedete.

Kako su već nekoliko puta istakli, kuvani krompir je najbolja opcija i najkorisniji za zdravlje. Kada se prokuva,  zadržava dosta kalijuma, fosfora, vitamina B i vitamina C, ali u isto vreme ima malo kalorija i masti. A a ko ste na dijeti, redovno konzumiranje kuvanog krompira daće vam potrebnu energiju.

5 razloga da pojedete jedan kuvani krompir svaki dan:

  1. Pomaže mršavljenje - pod uslovom da ga jedete sa povrćem, začinskim biljem ili kao zasebno jelo.
  2. Obilje hranljivih sastojaka - kuvani krompir ima malo masti, a njegova kora je krcata brojnim hranljivim sastojcima i zato se preporučuje da se ne guli.  
  3. Vitaminska bomba - ova namirnica  je dobar izvor vitamina B i vitamina C. Ako svakog dana jedete jedan kuvani krompir namirnićete svoju dnevnu potrebu za vitaminom B-6. Takođe sadrži velike količine vitamina C.
  4. Izvor fosfora - kao što smo već rekli, ova namirnica je bogta brojnim nutrijentima. Ima oko 25 odsto više magnezijuma od nekih od glavnih izvora ovog minerala. Takođe je bogat folnom kiselinom i zato pomaže u razvoju bebinog mozga tokom trudnoće.
  5. Podržava funkciju mozga - konzumiranje krompira pomaže u održavanju funkcije mozga. Koristan je zbog činjenice da povećava nivo glukoze u organizmu, snabdeva kiseonikom, hormone, aminokiseline i masne kiseline, kao i zato što je bogat elementima poput omega-3.

MONDO