Zdrava ishrana

JEFTINO POVRĆE SPUŠTA HOLESTEROL U SEKUNDI! Srbi ga obožavaju, a čisti masnoće iz krvi ako pojedete samo 100 grama!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo koje povrće brzo spušta holesterol, a dovoljno je samo 100 grama dnevno da bi se osetili rezultati!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako tražite način da držite masnoće u krvi pod kontrolom, već smo vam rekli koje voće spušta holesterol. Sada vam otkrivamo povrće koje možete dodati u svakodnevnu ishranu, a koje snižava nivo "lošeg" holesterola!

Više studija pokazalo je da "skromno", jeftino povrće brzo spušta holesterol. U pitanju su mahunarke kao što su pasulj, grašak ili sočivo. Kako deluju ove namirnice za spuštanje holesterola?

Pasulj 

Izvor: YouTube/TheDomesticGeek

Bogat je proteinima zbog čega je odlična zamena za meso, ako tražite hranu koja je zasitna, a zdrava. Jedna od omiljenih namirnica Srba takođe sadrži i minerale, cink i vitamine. Efikasno spušta ne samo holesterol, već i šećer u krvi, ali jedna grupa ljudi mora da se pazi jer im pasulj nikako ne prija za želudac. Dovoljno je dnevno pojesti samo sto grama, da bi se osetio efekat!

Pročitajte i najbolji recept za pasulj!

Grašak

Ukusni, slatki grašak je omiljena namirnica bilo da je mlad i svež, ili zamrznut u najboljem trenutku zrelosti i nutritivne vrednosti.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Grašak sadrži veliku količinu proteina, ali nema štetne zasićene masti, zbog čega je odličan za zdravlje. Sadrži i vlakna koja su važna za jak imunitet i sistem za varenje.

Pročitajte naš recept za grašak sa kobasicama!

Sočivo 

Izvor: Youtube/Printscreen/The Cooking Foodie

Jeftino a prilagodljivo skoro svakom receptu i ukusu, sočivo je odličan izvor proteina i vlakana. Spušta holesterol, podstiče varenje masnoća i čak umanjuje apetit. Sočivo je odlična namirnica za spuštanje holesterola na prirodan način, bez lekova, a pomaže i mršavljenje jer skrob koji se u njemu nalazi šalje "signal" crevima i mozgu da više nismo gladni. Ako niste sigurni kako da ga pripremite, imamo odličan recept za sočivo!

Pročitajte i koje namirnice su najvažnije u ishrani posle 50. rođendana, kao i spisak 7 najzdravijih namirnica!

(MONDO)