Korisni saveti

NUTRICIONISTI OTKRILI RECEPT ZA TESTENINU KOJA NE GOJI: Evo kako da vam ne podvale u kupovini - 3 stvari su najvažnije

Autor Maja Gašić

Zdrav recept za testeninu koja ne goji, oduševiće vas!

Izvor: YouTube/MarthaStewart

Svi koji vode računa o kilaži, zaziru od testenine zbog visokog sadržaja ugljenih hidara, ali postoji način da je pripremite a da ne morate nimalo da brinete da ćete se ugojiti. Nutricionisti sa portala "Zdrava ishrana" otkrili su sve o ovoj namirnici i dali ukusan, a dijetalan recept za ovo jelo. 

Štetna ili korisna?

Rasprave o opasnostima ili prednostima testenina ne jenjavaju već nekoliko decenija. Neki smatraju da su veoma štetne, jer sadrže puno ugljenih hidrata. S druge strane, mnogi podsećaju da testenine smanjuju nivo lošeg holesterola, snabdevaju telo vlaknima i daje dug osećaj sitosti. Posebno su korisne testenine napravljene od "durum" pšenice ili brašna od celog zrna. Kod ovih poslednjih, zbog načina proizvodnje, svi vredni vitamini i minerali ostaju sačuvani.

Koju testeninu izabrati u prodavnici?

Kvalitetni proizvodi treba da budu glatki, žute ili zlatne boje, a kad se polome da su poput stakla.

"Previše bela boja testenine, kao i pregršt polomljenih čestica i mrvica, ukazuju na upotrebu mekih sorti pšenice, pa je bolje ne kupovati ovakvu namirnicu", kažu sa ruskog portala "Zdrava ishrana".

Što se tiče paste u bojama, stručnjaci kažu da ako su korištene prirodne boje (sok od repe, šargarepe, spanaća), bezbedne su za upotrebu.

Kako kuvati zdravu testeninu?

Testeninu je najbolje kuvati u velikoj posudi sa debelim zidovima. Na kraju krajeva, što više vode, testenina će biti ukusnija. Idealno bi trebalo da bude 1 litar vode na svakih 100 grama paste. Gotovu testeninu ne treba ispirtai pod mlazom vode, posebno ne hladne. Tako se uklanjaju sve korisne supstance.

Kako napraviti zdrav sos?

Jedan od najniskokaloričnijih i ukusnijih je sos od pavlake sa začinskim biljem. Vrlo lako se priprema.

Sastojci:

  • 300 ml malomasne pavlake (10-15%)
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza origana (može i suvi)
  • limunova kora (samo žuti deo)
  • so i biber

Priprema:

U šerpi zagrejte pavlaku sa senfom, dodajte sitno seckane začine, narendanu limunovu koru, so i biber. Sve dobro izmešajte i prelijte preko gotove testenine.

Stručnjaci upozoravaju i da ne treba previše često jesti pastu, nikako više od 2-3 puta nedeljno.

MONDO