Ako niste znali, ruzmarin može da vam pomogne kod brojnih zdravstvenih problema. Ako se "pravilno" koristi, ova začinska biljka ima snažno antiinflamatorno i antitrombocitno dejstvo, a pokazalo se i da poboljšava metabolizam.
Terpeni, fenolne kiseline i flavonoidi koji se nalaze u ruzmarinu daju biljci "lekovitu" moć. Istraživanja su pokazala koje sve zdravstvene benefite ima ova biljka:
- Sprečava oštećenje nastala usled slobodnih radikala
- Štiti kožu od UV zračenja
- Snažno deluje na bakterije i mikrobe
- Ublažava tegobe izazvane astmom
- Sprečava gojenje i taloženje sala
- Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
- Poboljšava raspoloženje
- Pomaže kod gubitka kose
- Štiti mozak od Alchajmerove bolesti i demencije
Kako se pravilno čuva i koristiti ruzmarin
Svež ruzmarin može da se čuva u frižideru do tri nedelje, u zamrzivaču može da zadrži korisna svojstva i do nekoliko meseci. Postoji mnogo načina da u hranu dodate svež ruzmarin, a mi vam predlažemo neka koja su najukusnija.
- Dodajte nekoliko grančica ruzmarina u maslinovo ulje da "obogatite" ukus.
- Sveži ruzmarin sitno iseckajte i pomešajte sa omekšalim puterom, pa ga namažite na hleb za večeru. U smesu možete da dodate beli luk i biber.
- Dodajte nekoliko svežih grančica u sok, smuti, salatu ili jednostavno začinite meso munit pre kraja pečenja.
- Nekoliko grančica ruzmarina možete da dodate u čorbu, testenine, na picu ili čak kiflice.
Kako napraviti čaj sa ruzmarinom?
Ova biljka je najefiksnijaako se konzumira kao čaj. Da biste napravili topli napitak, potrebne su vam 2-3 kašike svežeg ruzmarina - stručnjaci kažu da je ova biljka daleko korisnija po zdravlje ako se koristi u svežem obliku jer ima visok sadržaj karnozne kiseline koja jača imunitetm.
Stručnjaci preporučuju da dnevno popijete 2-3 šoljice čaja kako biste "bustovali" imunitet i sprečili pojavu bolesti.
MONDO