Stil

KOLIKO PUTA NEDELJNO JEDETE TESTENINU? Ako ste prešli OVAJ BROJ, rizikujete TEŠKE BOLESTI koje su najčešće među Srbima

Autor Tamara Veličković

Testenine imaju dosta prednosti, ali malo ko zna da li je česta konzumacija zdrava za naš organizam.

Izvor: YouTube/Friend-Cheap Menu

Pasta na raznorazne načine može biti savršena večera mnogima. Većina ljudi obožava testenine, od špageta do taljatela, ali sve što je previše ukusno, definitivno mora imati i negativnu stranu. Testenine vam mogu pružiti visok nivo energije. Bogate su hranljivim materijama, ali ukoliko je konzumirate svakodnevno, mogu biti loše po vaše zdravlje.

Ukoliko preterujete sa testeninom, postoji pet nuspojava sa kojima se možete susresti, a od velike važnosti je i način na koji je pripremate.

Povećavate rizik od razvoja dijabetesa

Postoji mnogo faktora koji utiču na razvoj dijabetesa, uključujući genetsku predispoziciju, ali i način života. Prema nekim studijama, ishrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata povezane su sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa. Pošto je tradicionalna testenina izvor ugljenih hidrata, česta konzumacija velikih porcija vašem telu može doprineti previše ugljenih hidrata. Ukoliko je jedete pet puta nedeljno, svoje zdravlje dovodite u opasnost.

Propuštate ključne hranljive materije

Ako testeninu jedete kao obrok više puta nedeljno, možda vam nedostaje raznovrsnost u ishrani, a samim tim i ključni hranljivi sastojci. Umesto da jedete isto jelo iznova i iznova, promenite ga kako biste bili sigurni da dobijate sve vitamine i minerale koji su vašem telu potrebni. Takođe, možete da probate nove testenine sa pasuljom, jer na taj način unosite više vlakana i proteina.

Povećavate rizik od razvoja srčanih bolesti

Ako birate belu, rafinisanu testeninu, možda ćete imati povećan rizik od razvoja srčanih bolesti. U jednoj studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology, ishrana bogata ugljenim hidratima od rafinisanih žitarica, povezana je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Izvor: YouTube/QuickkKitchen

Rizikujete pojavu povišenog krvnog pritiska

U jednoj američkoj studiji objavljenoj u Metabolism, uobičajena konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata, poput rafinisane testenine, povezana je sa povećanjem krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može da izloži vaše telo riziku od razvoja stanja poput srčanih oboljenja. Bolje je da svoj obrok od testenine sačuvate za "obrok ponekad", kako biste držali krvni pritisak pod kontrolom.

Previše kalorija i višak kilograma

Dok konzumacija testenine nije direktno povezana sa povećanjem telesne težine, ova hrana je ona koja se obično može pojesti više od ostalih jela. Ako jedete previše testenine, to može dovesti do toga da unesete previše kalorija, a zauzvrat i da dobijete neželjenu težinu. Kada jedete testeninu, vodite računa o veličini porcije, kako biste sprečili prejedanje. Osim toga, možete se poslužiti receptom za testeninu koja ne goji, po savetu nutricionista.

(MONDO)

Tagovi