Visok holesterol označava da su molekuli masti iz krvotoka počeli da se lepe za zidove arterija i otežavaju protok krvi do organa. Povišen holesterol podiže rizik od srčanog i moždanog udara, i mnogi se trude da pravilnom ishranom smanje ovu opasnost.
Sigurno ste čuli da bi trebalo da jedete više voća i povrća, da postoji i voće koje spušta holesterol, ali sada nutricionisti upozoravaju da bi jedno trebalo izbegavati jer ga podiže!
Voće koje sadrži monosaharid fruktozu, takozvani voćni šećer u velikim količinama, ne bi trebalo jesti kada je osušeno. Voće kao što su urme je prirodno vrlo slatko a kada se osuši, sav taj šećer koncentruje se u malom "pakovanju".
Jedete, dakle, manje voća a dobijate više šećera, Zbog toga suvo voće čak i goji, a ako imate povišene trigliceride ne bi trebalo da jedete više od 50 grama dnevno.
Jedno istraživanje je pokazalo da nivo LDL holesterola skače nakon što se pojede suvo voće. Posebno izbegavajte urme, a pročitajte i zašto bi suvo voće uvek trebalo prati!
(MONDO)