Pojačavaju žeđ!

HRANA KOJA "ISUŠUJE" ORGANIZAM I UNIŠTAVA ORGANE: Ovih 7 namirnica uzimamo svakodnevno, a za jednu tvrde da je ZDRAVA

Autor Maja Gašić

Jeste li primetili kako vam određene namirnice prosto traže da nakon jela pijete više vode? Saznajte koja hrana koja izaziva dehidraciju.

Izvor: YouTube/Bincy Chris

Jeste li primetili kako vas neka jela prosto teraju da pijete više vode? U Srbiji postoji izraz za takvu žeđ, kažemo da nam se traži voda "kao da smo jeli čvarke", a zapravo nije reč ni o kakvom pikantnom domaćem specijalitetu.

Stručnjaci kažu da biste održali optimalan nivo tečnosti u telu, nije dovoljno da pijete puno vode, već bi trebalo i da se odreknete nekih poznatih namirnica.

Za normalno funkcionisanje tela, lekari preporučuju da pijete najmanje dva litra tečnosti dnevno. Ali, kako pokazuju studije koje su sproveli američki nutricionisti, oko 75 odsto ljudi pati od hronične dehidracije. I mada su ranije stručnjaci savetovali da se smanji ili izbaci hrana sa visokim sadržajem soli i natrijuma, nakon dublje analize problema ispostavilo da sasvim "obične" namirnice, one koje praktično svakodnevno konzumiramo, predstavljaju opasnost.

Sušena ćuretina

Ova namirnica je odlična za one koji su na proteinskoj dijeti. Ali treba i da znate da visok sadržaj proteina u kombinaciji sa solju bukvalno isušuje telo. Zato je najbolje da ovu hranu izbacite iz jelovnika ili da joj, makar, smanjite unos.

Testa od celog zrna

Skoro svi koji vode računa o zdravoj ishrani umesto "običnog" hleba jedu onaj bez kvasca. Međutim, u ovoj hrani se i dalje koristi natrijum za "povećanje zapremine" i sprečavanje fermentacije testa. A on utiče na to da osećate pojačanu žeđ. Zapravo, proizvodi od celog zrna sadrže vlakna, lišavaju telo tečnosti, jer ga ove supstance aktivno apsorbuju. Nutricionisti preporučuju da ove namirnice uvek uzimate sa vodom.

Konzervirane mahunarke

Za čuvanje graška i kukuruza u konzevi se koristi se velika količina soli. Jedan od načina da se smanji negativan uticaj ovog začina na telo jeste da se temeljno ispere sadržaj konzerve. Problem je što će tada izgubiti ukus, pa je svakako mudrije da izbegavate ove namirnice ili ih u potpunosti smanjite. 

Sojin sos

Ovo je odlična zamena za so, ali sa ovim sosom morate da budete izuzetno oprezni. Jedna od njegovih komponenti je natrijum, a koji brzo dehidrira telo.

Alkohol

Alkohol ima diuretički efekat. Zapravo, kada pijemo, ne osećamo žeđ. Ali dehidracija je jedan od razloga za jak mamurluk nakon preterivanja u alkoholu.

Kofein

Pića koja sadrže ovaj sastojak takođe mogu da uklone tečnost iz tela. Studije su pokazale da kofein čak i ubrzava dehidraciju. Zbog toga se ljubiteljima jutarnje šoljice kafe savetuje da uz nju popiju čašu vode, kao i da to rade tokom celog dana. 

"Sportska" pića

Kod ovih napitaka takođe morate da budete oprezni. Iako je poželjno da se uzimaju nakon treninga kako bi se obnovio balans soli u telu, ova pića sadrže natrijum (neophodan za sportiste), a koji dehidrira telo. Bolje je da nakon vežbanja pijete čistu vodu, a možete da nakapate u nju i malo limunovog soka...

MONDO

Tagovi