Saveti

GREŠKA U SPAVAĆOJ SOBI ZBOG KOJE SE UJUTRU OSEĆATE LOŠE! Štetno utiče na srce i šećer, nesanica postaje NAJMANJI problem

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Greška u spavaćoj sobi izaziva probleme sa srcem i šećerom u krvi, a mnogi i ne znaju koja je.

Izvor: Shutterstock/Monkey Business Images

Naučnici su utvrdili da čak i mala doza veštačke svetlosti može nepovoljno da utiče na organizam, jer srce, mozak i krvne sudove stavlja u stanje pripravnosti kao da je dan - čak i kada samo želimo da legnemo da spavamo.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ilinoisu pokazalo je da brzina rada srca postaje sve veća ako u spavaćoj sobi ima svetlosti, što ne dozvoljava organizmu da se pripremi za odmor i potom utone u san. Nije samo rad srca ugrožen, podvlače naučnici, već i šećer u krvi jer će reakcija na insulin biti izmenjena.

Istraživanje je sprovedeno nad 20 odraslih, zdravih osoba, i utvrđeno je da samo jedna jedina noć izloženosti svetlosti utiče na zdravlje. Bila je dovoljna samo jedna noć umerenog izlaganja svetlosti, pa da se osete negativni efekti na srce i šećer u krvi.

Učesnici studije koji su dve noći spavali sa blagim osvetljenjem imali su brži rad srca od onih koji su spavali u skoro potpunom mraku. Zbog toga stručnjaci, koji su ranije objasnili šta stvarno izaziva nesanicu, apeluju da samo jedna grupa ljudi ima osvetljenje u spavaćoj sobi. Ostali bi trebalo da spuste roletne ili navuku zavese, i posebno eliminišu uređaje koji emituju svetlost.

Svetlo je neophodno starijim ljudima koji se slabije kreću i važno je da tokom noći vide gde idu, ali se čak i njima savetuje vrlo slabo osvetljenje, tek dovoljno da vide "rutu" i otklone mogućnost saplitanja i pada.

(MONDO)