Zdrava ishrana

HRANA KOJA ŠTITI SRCE I KRVNE SUDOVE OD BOLESTI: Ima najvažnije hranljive sastojke, a najmoćnija je kad se JEDE UJUTRU

Autor Maja Gašić

Saznajte koja je najbolja hrana za srce i zašto je važno da se jede baš ujutru!

Izvor: YouTube/Carolineartiss

Uravnotežena ishrana je jedan od ključnih faktora za dobro zdravlje, a lekari se slažu da je najvažniji obrok onaj prvi jutranji. Od toga kako doručkujete zavisi kako ćete se osećati u toku dana, da li ćete imati energije ili će vas mučiti glavobolja, umor...

Zato je veoma važno da dan započnete na najbolji način, a nutricionisti su naveli nekoliko najzdravijih jutranjih obroka za srce. Reč je o hrani koja smanjuje rizik od pojave i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Pa tako su izdvojili pet obroka koji imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje...

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su jedna od najzdravijih varijanti za jutro. Sadrže veliku količinu vlakana, vitamina B, cinka i magnezijuma. A ovi hranljivi sastojci pomažu radu srca.

Jaja i povrće

Omlet sa povrćem ujutru je takođe odličan izbor za jutro. Uz jaja koja su bogata belančevinama stručnjaci savetuju da dodate što više povrća, a posebno se preporučuje spanać. Osim njega, dobar izbor su i paprika i luk, crni i beli. Tako će doručak obilovati ne samo proteinima, već i vlaknima.

Bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća imaju antioksidativna svojstva, što je dobro za srce. Zato je veoma važno da ih uvrstite u doručak. Možete da napravite smuti, ili ih pomešate sa žitaricama... Ova vrsta voća je takođe bogata i gvožđem.

Sveže voće i povrće

Bilo da napravite salatu ili ih jedete uz gorenavedene namirnice, dan bi svakako trebalo da započnete unosom svežeg povrća i voća. Sadrže puno vlakana, vitamina i minerala.

Avokado

Namirnica koja nije posebno popularna u Srbiji, a jedan od razloga je i visoka cena, zapravo je neverovatno korisna za zdravlje. Ovo voće je bogato mononezasićenim mastima koje pogoduju zdravlju srca, a telu obezbeđuje dovoljno energija koja mu je potrebna da bi pravilno funkcionisalo.

MONDO