Reč profesionalaca

4 NAMIRNICE KOJE NUTRICIONISTA NIKAD NEMA U KUĆI: Za jednu svi mislimo da je zdrava - previše je OBRAĐENA i puna šećera!

Autor Tamara Veličković

Nutricionistkinja otkriva koje namirnice nikad nema u kući, a jednu mnogi jedu za doručak, misleći da je zdrava.

Izvor: Shutterstock/VH-studio

Volimo da verujemo profesionalcima, pa tako neretko slušamo savete brojnih nutricionista. Često se dešava da uspešno "razbiju" mit u koji mnogi od nas veruju, a kojih, složićete se, naročito ima kada je reč o pravilnoj ishrani.

Kako biste proverili da li ste živeli u zabludi, vodeći se teorijom da su žitarice zdrav i koristan izbor za doručak, pročitajte nastavak i saznajte koje namirnice nutricionistkinja Monika Moreno nikada ne drži u svojoj kući.

Čips

Prema Monikinim rečima, čips je premazan nezdravim uljima kako bi se "topio" u ustima. Nutricionistkinja savetuje da umesto kupovine čipsa, napravite sami ovu čuvenu grickalicu. Isečete krompir na tanke kriške, premažite ga uljem avokada, posolite i začinite crvenom paprikom i ispecite.

"Mozak ga ne tumači kao zasitnu namirnicu i stvara se zavisnost", objašnjava ona.

Slatkiši

Nutricionistkinja ističe da ukoliko čuvate slatkiše u kuhinji ili špajzu, bespotrebno stvarate iskušenje kom je teško odoleti. Zato Monika u svom kutku ima samo tamnu čokoladu, ali nikada ne čuva veliku količinu zbog koje neće moći da se zaustavi.

Žitarice

Reklo bi se da je ovo najveće iznenađenje. Žitarice su među prvim namirnicima kojima pribegavamo kada odlučimo da promenemo navike i hranimo se zdravo. Ipak, prema rečima nutricionistkinje, žitarice su previše obrađene i pune su nezdravih ulja, šećera i konzervansa. Ona preporučuje da doručkujete pšenicu, zob, proso ili domaću granolu - hrskavi musli.

Biljno ulje

Monika ističe da biljno ulje ima previše omega-6 kiselina. Zato preporučuje korišćenje maslinovog ulja za začinjavanje soseva i salata, a za kuvanje na visokim temperaturama ulje avokada.

(MONDO)

Tagovi