Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je na televiziji K1, gde je najpre zgrozio sve objašnjenjem zašto u Crnoj Gori odmah dobijamo proliv, a zatim je "razotkrio" i bakteriju koja je u poslednje vreme sve češća u jajima, mleku i piletini.
"Poslednjih desetak godina se pojavila jedna bakterija koja se naziva 'jercinija enterokolitika', to je bakterija koja ide preko mleka, jaja i piletine, napada trbuh bolovima i neinvazivnim prolivima i daje simptomatologiju hroničnog apendicitisa. Pa kad uradimo npr. magnetnu rezonancu, postoji upala u toj zoni gde je slepo crevo. Ali pomažu antitela, proverimo da li ima antitela na jerciniju, svi koji obole moraju da imaju ta antitela. Damo antibiotik i to prođe. Imao sam ove godine četiri pacijenta, ranije je to bilo retko".
Ovako nešto nikome nije prijatno da čuje jer, kako da budemo sigurni da namirnice koje jedemo nisu kontaminirane?
"Velikog saveta nema, kontaminiranje jaja je jako veliko", rekao je dr Voja, a zatim je citirao Margaret Tačer, koja je na pitanje kako je sigurna da omlet koji sprema mužu za doručak nije kontaminiran, rekla da ih sprema u mikrotalasnoj.
"To je 300-400 stepeni, velika temperatura. Može se primeniti", poručio je gastroenterolog.
(MONDO)
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona
Svetislav Pešić dobio dva strašna pojačanja: Još jača Srbija napada Dansku u Beogradu!