Saveti

4 NAJVEĆE GREŠKE PRI KUPOVINI STANA: Skoro svi ih pravimo, a mogu da nas KOŠTAJU - Izbegnite ih i uštedećete novac!

Autor Teodora Boškovski

Kupovina stana je jedna od važnijih životnih odluka, a ovo su greške zbog kojih se često kajemo. Izbegnite ih!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nove životne odluke, poput udaje ili ženidbe, odlaska od kuće i samostalnog života, kao i kupovina stana teraju nas da izađemo iz komforne zone i znaju da budu veoma stresne. Ukoliko se ne pripremimo dobro, nove odluke ćemo teže i stresnije doživeti, pogotovo ako ne ide sve po planu ikoji smo na početku zamislili.

Kupovina stana je jedna od važnih životnih odluka i ako ne postoji dobar početni plan, možete vrlo lako da budete prevareni, da potrošite više novca nego što bi trebalo i da doživite neprijatno iskustvo.

Stručnjaci savetuju da bi, pre nego što krenete u potragu za idealnim stanom, trebalo da počnete da pretražujete sajtove za nekretnin. Pe svega, trebalo bi da "na papir" stavite sve karakteristike stana koje bi vam odgovarale i koje se uklapaju u vaš budžet. Početne greške koji novi vlasnici stanova prave uglavnom se odnose na nepotrebne dimenzije, a one i te kako diktiraju visinu cene. Ovo su neke od najčešćih grešaka:

Ne obraćate pažnju na broj soba

Prva greška koja se često pravi prilikom izbora stana je to što se fokusiramo na kvadraturu, a ne na broj soba. Samim tim, roditelji sa dvoje dece, umesto što više pažnje posvećuju razlici između stana od 50 ili 80 metara kvadratnih, trebalo bi da uzmu u obzir da svako dete treba da ima svoju sobu ili barem odvojenu od roditelja.

Minimalna površina za četvoročlanu porodicu, tačnije trosoban stan, u kojem bi deca imala svoje zasebne sobe, iznosi 64 metara kvadratnih. Struktura takvog stana podrazumeva ulaznu zonu (hodnik), kuhinju, dnevnu sobu, trpezariju, dve ili više soba, kupatilo i WC, kao i, zavisno od arhitekture zgrade, terasu.

Površina soba je bitna

Kada ste odredili koliko vam je soba zaista potrebno, obratite pažnju na površinu tih soba, koje će vam omogućiti normalno funkcionisanje i zadovoljiti vaše potrebe.

Minimalne površine prostorije u stanu iznose:

  1. dnevna soba - 16,00 m2;
  2. soba za dve osobe - 11,00 m2;
  3. soba za jednu osobu - 7,00 m2;
  4. trpezarija - 4,00 m2;

Minimalne površine stana koje bi trebalo da budu ispunjene i na koje bi trebalo da obratite pažnju su:

  1. garsonjera - 26,00 m2;
  2. jednosobni stan - 30,00 m2;
  3. jednoiposobni stan - 40,00 m2;
  4. dvosobni stan - 48,00 m2;
  5. dvoiposobni stan - 56,00 m2;
  6. trosobni stan - 64,00 m2;
  7. troiposobni stan - 77,00 m2;

Zašto je važno da vodite računa i o površini svake prostorije zasebno? Pre svega, ukoliko imate stan od 100 m2 ali sa nedovoljno iskorišćenim prostorom, daćete više novca, za razliku od onog od 64 m2 koji ima sve potrebne dimenzije za funkcionalan život.

Ne mislite na funkcionalnost prostorija

Obično se nakon lošeg promišljanja prilikom odabira poseže za uređenjem stana - buše se zidovi radi većeg prostora ili se pregrađuju da bismo dobili više soba, ali imajte na umu da to takođe ima svoju cenu. Zašto biste izdvajali više novca nakon što ste tek kupili stan, ako možete da unapred dobro razmislite kakve su prostorije i koliko su funkcionalne.

Svakome je cilj da ima kvalitetan stan. Pa tako, ukoliko nemate adekvatnu trpezaruju ili dnevnu sobu u kojoj najviše vremena provodite sa porodicom, nećete uživati u tom stanu. Istraživanja su pokazala da prosečan broj kvadrata na Balkanu dovoljan za jednu osobu iznosi 26 m2, U Evropi 38m2, dok u Americi kvadratura iznosi 61 m2.

Ne igrajte na kartu da vam stan bude luksuzan, a da pritom poseduje delove koje ne možete da iskoristite.

Ne upoređujete cene

Još jedna od početnih grešaka jeste da vam se odmah dopadne stan i zaletite se da ga kupite, a pritom ne pogledate ostale u ponudi. Ključno je da istražite odnos cena i kvadrature na više mesta i uporedite ih. Tada ćete biti sigurni da je cena potencijalnog stana korektna ili je previsoka. S obzirom da su u proteklom periodu skočile cene nekretnina, dobro će vam doći da istražite po kojoj ceni je pre vas neko kupio stan na toj lokaciji.

Stavite sve crno na belo, posavetujte se partnerom i dobro se pripremite, jer ne kupuje se stan svaki dan.

(MONDO)