Pomorandžina kora

NE BACAJTE PARE, DOKTORKA OTKRILA ŠTA JEDINO POMAŽE PROTIV CELULITA: Ovu hranu jedete u pogrešno vreme - NAJVEĆA GREŠKA!

Autor Maja Gašić

Kako se rešiti celulita? Zaboravite na neproverene savete i tretmane koji nemaju efekta, doktorka otkrila šta je najbolje rešenje!

Izvor: Shutterstock/kei907

Celulitis, koji se često naziva i "pomorandžina kora" više je estetski problem nego zdravstveni, a nema žene kojoj ne smeta...

Pojava celulita na telu povezana je sa "lošim" metaboličkim procesima u potkožnom masnom tkivu, rekla je specijalista opšte prakse, Ruskinja Marija Černjajeva.

"Celulit je bolest potkožnog masnog tkiva koja se uglavnom formira u predelu butina kod žena. Nije štetan po zdravlje, već se smatra estetskim nedostatkom", kaže doktorka i dodaje da postoje brojni tretmani koji mogu da pomognu, ali jedini pravi način koji će vas trajno lišiti ovih nabora na kože jeste takozvani integrisani pristup, i kom ishrana igra veoma važnu ulogu.

"U ishrani morate da smanjite unos jednostavnih ugljenih hidrata, šećera - namirnica koje doprinose gojenju i neravnomernoj raspodeli potkožnih masti. U nekim slučajevima je potrebno da smanjite mlečne proizvode jer sadrže laktozu, mlečni šećer koji sam po sebi doprinosi oticanju i stvaranju naslaga masnoća. Mlečne proizvode je bolje da jedete u prvoj polovini dana, jer ako na primer pijete kefir noću, ujutru ćete se probuditi otečeni, sa kesama ispod očiju, a celulita na nogama će biti izraženiji... Korisne, odnosno nezasićene masti treba da uvrstite u ishranu, a štetnu masnu i brzu hranu – uzimajte vrlo ograničeno. Obavezno pijte vodu tokom celog dana, 30 mililitara po kilogramu tela, odnosno u proseku jedan i po do dva litra dnevno", savetuje se Marija Černjajeva.

U borbi sa celulitom, efikasno pomažu i aktivan način života i kozmetički tretmani, objasnila je stručnjakinja. 

"Važno je da se krećemo tokom dana. Na kraju svakog sata malo bržeg hoda, poželjno je da se još krećete 5-10 minuta, pa ona sedite. Kada sedimo na jednom mestu, limfna drenaža je lošija, krv slabije cirkuliše kroz naše telo, a ovo je način da je 'pokrenemo'", kaže doktorka i napominje da u borbi sa celulitoim mogu da pomognu i masaže, konstrasni tuševi i sl...

MONDO