Čuli ste milion saveta kako da se ne rasplačete kad sečete crni luk, a da li zaista neki od tih trikova radi? Ako neko ima odgovor na ovo pitanje, to su profesionani kuvari koji svakodnevno iseckaju na kilograme luka...
Pogledajte i kako da pripremite ovu namirnicu na roštilju, recept će vas oduševiti!
Evo šta oni kažu, kako iseći luk, a da se ne rasplačete...
Čuveni britanski šef Ben Peveral rekao je nešto što će mnoge razočarati! Zapravo, ne može mnogo toga da se uradi po pitanju ovog problema. Po njegovim rečima, jedan od trikova jeste da luk isečete na što je moguće veće komade. Napminje da ova namirnica sadrži sok koji iritira oči i koji "prska" kada se seče. Pa tako, logično je zaključiti da što ga manje sečete, to će se ispuštati manje soka i manje će vas iritirati.
"Takođe, uverite se da imate kvalitetan, oštar nož. Kada je nož tup, veća je verovatnoća da ćete zgnječiti luk, što će izazvati još više prskanja ovog neprijatnog soka", kaže Peveral.
Drugi kuvar, Alehandro Braun, takođe je savetovao da se luk seče naoštrenim nožem, a predložio je i jedan strai trik.
"Još jedan trik je da potopite luk u hladnu vodu najmanje 30 minuta pre nego što ga isečete. Voda će mu pomoći da brže oljušti i apsorbuje većinu enzima", rekao je i dodao da ova caka tek malo može da ublaži neprijatno dejstvo sokova na oči.
MONDO