Kada odete u prodavnicu, umesto samo da uzmete proizvod sa police, bilo bi dobro da obratite pažnju i na njegov sastav, koji se nalazi na deklaraciji.
Ono što mnogi ne znaju, jeste da nema potrebe da iščitavate celu deklaraciju, već je dovoljno da uradite sledeće. Iščitavanje deklaracije u prodavnici ne mora trajati dugo, a često nije ni potrebno biti vrsni poznavalac baš svakog sastojka. Zapravo, evo jedne cake kako brzinski da "skenirate" proizvod.
Istina je da proizvođači stalno nalaze načine kako da prikriju loš sastav proizvoda, ali u tome ih, na našu sreću, delimično ograničavaju i zakoni.
"Jedan od njih je i obaveza o navođenju sastojaka opadajućim redosledom. Prva dva-tri sastojka su najzastupljenija u proizvodu, pa nam nekada neće biti ni potrebno da čitamo dalje. Na primer, ako se već na drugom mestu nalaze šećer ili delimično hidrogenizovano ulje", kaže nutricionistkinja Marija Đurković i otkriva šta treba da izbegavate.
Ako se među prva tri sastojka nalaze:
MAST (u proizvodima su označeni kao):
- Palmino ulje
- Kukuruzno ulje
- Suncokretovo ulje
- Delimično i potpuno hidrogenizovana ulja
margarin
ŠEĆER (u proizvodima je označen kao):
- Šećer (beli)
- Šećer smeđi
- Fruktoza
- Saharoza
- Maltodekstrin
- Kukuruzni sirup
- Voćni koncentrati
- Invertni šećer
Dakle, proizvode u kojima su ovi sastojci pri vrhu, najbolje je izbegavati.
(MONDO/Informer)