Nutricionisti su dali svoj sud – ovo su namirnice koje najviše mrze i uopšte ih ne smatraju hranom...
1. Bilo koja hrana gde je šećer među prvim sastojcima
Nutricionistkija Melia Ketrin smatra da nisu sve namirnice dobre, a broj jedan na njenoj listi loših je dodati šećer.
"Konzumiranje šećera u velikim količinama vodi do gojaznosti, srčanih problema, dijabetesa tipa 2, hroničnog zapaljenja i mentalnih problema", kaže ona.
Ono zbog čega ona posebno mrzi šećer je to što lako postajemo "navučeni" na namirnice koje ga sadrže.
Ketrin kaže da treba izbegavati sve namirnice gde je šećer pri vrhu deklaracije, kao jedan od glavnih sastojaka.
2. Gazirani napici
Nutricionistkinja Ejmi Gudson uglavnom smatra da omiljene namirnice, koje god to bile, ne treba izbacivati iz ishrane, već se treba potruditi da 80 odsto vremena jedemo zdrave namirnice. Međutim, kada je reč o gaziranim napicima, tu je stroža i smatra da ih nikako ne treba konzumirati jer nemaju baš nijedan nutrijent, već samo prazne kalorije!
3. Hrana koja je proglašena "zdravom" bez razloga
Dijetetičarka Elisa Bremner u načelu misli da ne postoji loše namirnice, ali ipak kaže da joj užasno idu na živce sve te "prirodne" i "napravljene od celih žitarica" namirnice. Njen stav je da pojedina hrana, poput raznih keksića i grickalica, ne postaje ništa zdravija zato što se na pakovanju dodaju reči "bez glutena", "organsko" i slično...
4. Kafe sa ukusima
Dijetetičarka Đina Gonsalvo nema ništa protiv kafe, naprotiv, kaže da ovaj napitak ima i dobrih efekata na zdravlje. Međutim, nikako ne preporučuje da pijete razne kupovne kafe različitih ukusa jer smatra da njihov lep ukus nikako nije važniji od štete koju nanose zdravlju.
Ona ističe da se u takvim kafama nalazi dosta trans masti, veštačkih zaslađivača, boja, te da čestim konzumiranjem povećavaju nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti.
5. Čips
Jedna od najomiljenijih grickalica širom sveta definitivno nije nešto što nutricionisti preporučuju.
Profesor javnog zdravlja dr Džagdiš Kubčandani kaže da su upravo dodaci koji čips čine tako ukusnim loši po zdravlje.
"Krckavost, zvuk, kombinacija masti i soli... sve to utiče na centar za zavisnost u mozgu i dovodi do osećaja zadovoljstva", ističe stručnjak.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan izgubio uz zvuk sirene! Opet nije ušla kada je bilo najvažnije, serija poraza sve duža!
Crvena zvezda razbila Albu u Pioniru: Morala je da pobedi i uradila je to furiozno!
"Došli su na odmor, ali idu kući sa porazom" Trener Pariza peckao Grobare zbog poraza za infarkt
Istorija srpskog fudbala, evropska pobeda u Bačkoj Topoli! TSC razbio Švajcarce, pamtiće dugo Miloša i Petra
"Crvena zvezda ismeva Real Madrid": Španski mediji bruje o prozivkama sa Marakane