Saveti

KAKO TREBA DA IZGLEDA ISHRANA PRE NEGO ŠTO KRENETE NA PUT: Nutricionista otkriva plan - izbegnite najčešći PROBLEM!

Autor Tamara Veličković

Ukoliko želite da izbegnete stomačne probleme na samom odmoru, važno je da znate kako treba da se hranite nekoliko dana pred put.

Izvor: YouTube/Screenshot/TVDR

Ukoliko vam se desilo da imate stomačne tegobe čim stignete na željenu destinaciju, možda niste ni slutili da se problem krije u ishrani. Kako biste ih izbegli, važno je da obratite pažnju šta unosite u organizam, i to nekoliko dana pre putovanja.

Nutricionista Branka Mirković objašnjava šta treba da jedemo i otkriva koje namirnice je idealno jesti tokom vrućina.

"Pripreme za godišnji odmor i putovanje su uvek uzbudljive, ali pored odeće i opreme potrebno je povesti računa i o ishrani pre putovanja i u toku puta, kako bismo izbegli stomačne probleme", kaže nutricionista za Informer.

  • Nekoliko dana pre puta povesti računa o ishrani
  • Voće i povrće dobro oprati pre upotrebe
  • Ishrana treba da se sastoji od laganih supa - čorbi od povrća, variva, salata, manje masnih mlečnih proizvoda, malo mesa, testenine, pirinča, kuvanog krompira, ribe
  • Pripremajte ih jednostavno, na kraju dodajte malo hladno ceđenog ulja
  • Količine ne treba da budu velike da hrana ne ostaje, podgreva se jer tada je podložnija kvarenju
  • Izbegavajte brzu hranu, veoma je podložna kvarenju
  • Sireve i ostale mlečne proizvode kupujte u originalnom pakovanju u marketima sa dobrim rashladnim vitrinama

Branka savetuje da za putovanje pripremate namirnice koje mogu da podnesu vrućinu.

"U toku putovanja pripremite namirnice samo koje mogu da podnesu vrućinu, a ako ste u mogućnosti nosite ručni frizider ili rashladnu torbu. Namirnice pre pakovanja dobro ohladite, upakujte u pvc foliju, istisnite vazduh. Možete upakovati i u kesice za zamrzivač", kaže ona i dodaje:

"Najbezbednije je da hranu nosite, pripremite sendviče sa trajnim proizvodima, pršut, pečenica, kačkavalj, trapisti, barena jaja, tunjevinu, od povrća papriku jer podnosi visoke temperature, dosta prirodne limunade, hladnih čajeva sa medom i limunom, kafu ili samo vodu, pa dodate kesice kafe. Ovakav način pripreme za put nije samo štednja već i način da jedete hranu koja je kontrolisana", kaže nutricionista.

(MONDO/Informer)